A Queenslandi Egyetem kutatásában több mint 12 ezer ember adatait elemezték, és azt találták, hogy napi nyolc vagy annál több adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása javít a mentális egészségen.
A UQ egészségügyi gazdaságtani kutatója, Redzo Mujcic az ABC rádióadásában elmondta: a zöldség- és gyümölcsevés irányelvei általában a testi egészséget állítják a középpontba, a lelkit kevésbé.
Mujcic tanulmányozta, mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a vizsgálat résztvevői, és összevetette vitalitásukkal, elégedettségükkel és azzal, hogy mennyire stresszesek.
"Kiderült, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt esznek, annál jobban érzik magukat, de megállapítható az optimális mennyiség is: napi öt adag zöldség és öt adag gyümölcs tesz a legboldogabbá" - magyarázta a rádióadásban.
A vizsgálat résztvevőinek azonban csak tíz százaléka fogyasztott naponta tíz adag zöldséget és gyümölcsöt - tette hozzá.