A csirkét, a halakat, a zöldségeket, vagy a nehezebb húsokat, a marhát, esetleg a disznót szereted jobban grillen elkészítve? Sok fűszert használsz, vagy inkább az alapanyagok ízét hagyod érvényesülni? Itt egy kis segítség, mihez, milyen bort válassz!
Természetesen a lenti tippek nem kőbe vésett szabályok, inkább jól bevált praktikák. És ne feledd, hogy az egyes mártások, pácok, sőt a köretek is felülírhatják az alábbi ötleteket! Kezeld őket kreatívan, és szinte biztos lesz a siker!
Csirke:
Könnyed fogásként, enyhe páccal, és fűszerekkel, salátával az ideális választás mellé nem más, mint egy sauvignon blanc! Hogyha viszont mondjuk egy alaposan pácolt combbal dolgozol, már előkerülhetnek a rozék, vagy akár a pinot noir és a kadarka.
Grillezett sajtok:
Persze a sajt nem könnyű eset, hogyha hozzá való bor párosításáról van szó, hiszen annyiféle létezik belőle, hogy a legjobb szándékú összeboronálás is félremehet. Maradjunk a grillezett kecskesajtnál, amelyhez úgy illik egy szép száraz furmint, mint Jancsihoz Juliska, vagy Shrekhez Fiona.
Tengeri bigyók, halak:
Nos, itt is inkább a könnyebb borok kerülnek helyzetbe. A natúran grillezett halakhoz a reduktív olaszrizling, a tejszínes mártással bolodnítottakhoz a hordóban érlelt is jól illik. Nem rossz ötlet előkapni egy pezsgőt sem! A lazac jó barátja pedig akár egy rozé is lehet, és korántsem csak a színe miatt!
Sertés:
Ki ne imádná a tarját!? Sőt, hogyha indítanánk egy szavazást, hogy melyik sertésrész a legjobb grillezve, bizonyára a tarja nyerne. Igazából indítunk is! Mustáros, paradicsomos, fokhagymás, zöldborsos, stb. - sorolhatnánk a jobbnál jobb pácokat, amelyektől függően a tarjához mi rozét, kékfrankost, de akár egy combosabb cabernet franc-t, bikavért is bátran választanánk!
Bárány:
Innentől semmi sem vicc! Itt már jöhetnek az olyan komolyságok, mint a merlot, vagy a shiraz. Kiváltképp, hogyha mondjuk néhány szem gombát is a rácsra dobunk...
Marha:
Hmm... Hamburgerek, steakek. Megérkleztünk az igazi HÚS világába, amihez természetesen a lehető legnagyobb BOR illik. Érlelt kékfrankosok, cabernet sauvignon, villányi franc... És ezúttal hagyjuk a csiribiri pácokat, önteteket és fűszereket. Válassz frissen őrült borsot, sót! A többit megoldja a faszén, a hús és a bor!