Szombaton kerül megrendezésre a Kékfrankos MOST! országos eseménysorozat fő rendezvénye a Nagy Kékfrankos Kóstoló. Ez a szőlőfajta az egyik legalkalmasabb arra, hogy gasztroborokat készítsenek belőle, vallja ezt több szakértő is. A kékfrankoshoz könnyen lehet ételeket párosítani, legyen szó a belőle készült rozéról, sillerről vagy vörösborról.
A tavaszra és a közeledő nyárra való tekintettel kiválasztottunk pár könnyű fogást, vagy szabadban elkészíthető ételt, amelyekhez jól illik a kékfrankos.
Avokádó és eper spenótos salátaágyon, mákolajas vinegrettel. Ehhez a könnyű, tavaszi fogáshoz egy gyümölcsös aromájú kékfrankos rozé jól passzol.
A zakuszka, az ajvar, a szicíliai caponata igazi ínyenceknek való borkorcsolya kenyérrel, pirítóssal vagy akár sajttal. Ezekhez az egyszerű tapasokhoz jó kísérő a kékfrankosból készült siller, ami a rozé és a vörösbor közötti bortípus.
A paprikás csirke egyértelműen kékfrankosért kiállt maga mellé. Egy könnyű, nem túl testes, picit fűszeres kékfrankos jó választás a hagyományos magyar fogáshoz. Az idei Gourmet Fesztiválon ezt ki is próbálhatjátok, hiszen 2015-ben a paprikás csirke lesz terítéken május 21-24-ig a Millenárison.
A grillezett karajhoz jöhetnek a testes, érleltebb, vastagabb kákfrankosok, hiszen a jó idő beköszöntével a grillek is végre előkerülhetnek hétvégén.