A szeptemberi hónapban a tokaji Sajgó Pincészet és a somlói Tornai Pincészet boraihoz komponált ételeket a séf. A Dohány utcai Araz Étterem lobbijában hét óra előtt nem sokkal, felcsendült a zongora. Aperitivvel és a konyha üdvözletével vártak minket az előtérben. Az érkezés után, az est ráhangolódása érdekében, majorannás-tepertőkrémes kanapét és hozzá Tornai Irsai Olivért (2013) és Sajgó Tokaji Furmintot (2013) kínáltak.
A vacsora narrátora Kovács Gábor (Magyar Sommelier Club elnöke) volt, aki köszöntött minket és néhány információt mondott el a borvidékekkel és a borászokkal kapcsolatban. Szavait idézve: "Bor mámoros estét kívánok. Az este főszereplői a borok és az ételek, valamint alkotói, a borászok lesznek." Majd felkonferálták a borászokat ifjabb Kamocsay Ákost (Tornai Pincészet) és Sajgó Gábort, akik végig jelen voltak a vacsora alatt és beszéltek nekünk boraikról, a pincészetről és a szüretről is.
Hosszúmetélt cukkinis folyamirák-raguval
Megérkezett első fogásként a cukkinis folyamirák raguval készített hosszúmetélt, amihez egy furmint borpárosítást kaptunk. A tokaji pincészet részéről egy 2009-es, míg a somlói részről egy 2012-es furmint került a poharainkba. A tésztát megfelelően aldente-re készítették, melyhez a friss, ásványos borok jól passzoltak.
A következő fogás volt a nagy kedvencem, a halfilét dióbundában készítették el, amit csicseriborsókrémmel és kukorica voluté-val tálaltak. Ehhez egy valóban merész borpárt találtak ki, de el kell ismerni, hogy jól passzolt mindkettő az ételhez a maga erényeivel. A Tornai Pincészet Traminijének (2013) aromái egy pluszt adtak az étellel együtt kóstolva. Míg a Sajgó száraz Szamorodnija (2006) fehér portóis, diós jegyeket hordozva beleillett az étel kompozíciójába.
Halfilé dióbundában csicseriborsókrémmel és kukorica voluté-val
A menüben ezután elérkeztünk a húsos fogásokhoz, előbb egy kukoricán nevelkedett csirkemellet kóstolhattunk körtés rakott burgonyával és glazírozott őszibarackkal. Ízben nagyon meghatározó volt a barack édessége, így kifejezetten jó párosításnak bizonyult a Tokaji Késői szüretelésű édes furminttal 2011-ből. A gyümölcsösség meghatározó volt a borban, amihez a magas beltartalom is hozzá tartozott. A somlói Top Selection Apátsági Furmint (2011) is mindenképpen izgalmas tétel volt, amely tartalmazott töppedt szőlőszemeket is.
Kukoricán nevelkedett csirkemell, körtés rakott burgonyával és glazírozott őszibarackkal
A desszert előtt még várt ránk egy nem éppen könnyű fogás, de hát mindenki tudta mire vállalkozik ezen az estén... A kacsamájas töltött borjúszegy ananászos rizottóval és rebarbaramártással volt a leggyengébb fogás a menüsorban. A szegybe töltött kacsamáj túl kemény volt és az íze nem volt harmóniában a rebarbarával. A hozzá párosított bor tokaji részről egy Tokaji Hárslevelű Késői Szüret 2011-ből, ami egy kifejezetten nőies bor, amelyben kevesebb a savtartalom, mint a furmint párjában. Valamint a Tornai Pincészet a Top Selection Nagy-Somlói Szürkebarát (2011) borát tartották még az ételhez harmonikusnak. A borban van egy kis maradék cukor, de a minerális sósság és a kiegyensúlyozott savak izgalmassá teszik a tételt.
Kacsamájas töltött borjúszegy, ananászos rizottóval és rebarbaramártással
Elérkeztünk a desszerthez. Már mindenki jól lakott, de tudjuk, az édességnek külön gyomor van! Így persze a tányérokon egy csepp puncsmártás és egy falat diplomatapuding sem maradt. Titkon pedig már minden vendég, a vacsora eleje óta, a tokaji aszút várta 2007-ből. Az öt puttonyos aszú kapcsán Sajgó Gábor elmesélte az aszú készítését, érlelését és Tokaj speciális adottságait. A Tornai Aranykönny 2011-ből is igazi ritkaságnak számít, hiszen zeusz fajtából készült, mely nem fő, inkább csak kiegészítő fajtája a borvidéknek.
Diplomatapuding aranymazsolás puncsmártással
Az BorDuett vacsora különleges élményt nyújt minden white fülűnek, borszeretőnek vagy teljesen amatőr, kezdő borfogyasztóknak is. Ez köszönhető a borászoknak, Kovács Gábornak és persze az Araz Étterem dolgozóinak. Kamocsay Ákos szavaival zárnám cikkem: "Nem kell várni a különleges alkalmakra, hogy megkezdjünk egy különleges bort. Dobjuk fel vele a hétfő esténket."