A nemrég véget ért oroszországi labdarúgó-VB kapcsán sok alkoholtartalmú cikk született a neten. Csak néhány ezek közül:
Most a NÉBIH-nek hála bővítjük a sort, mivel a napokban tartották a Szupermenta sorozatuk keretében a dobozos sörök tesztjét. A teszt két okból is rendhagyó volt – olvasható a hivatalnak az eredményekről minap kiadott beszámolójában.
Egyrészt az eddigi gyakorlattól eltérően egy 1000 fős megkérdezett csoport választhatta ki azt a 10 világos illetve 10 prémium/minőségi világos dobozos sört, amelyet utóbb a hivatal gondos laboratóriumi tesztnek vetett alá. A szavazatok alapján egyébként 14 hazai és 6 külföldi előállítású sör jutott be a "döntőbe".
A másik különlegessége a mostani tesztnek, hogy – mint a NÉBIH írja – „talán először tudjuk leírni eredményeink összefoglalójában, hogy a vizsgált termékek minden tekintetben megfeleltek az előírásoknak; azaz sem a laboratóriumi, sem a hatósági ellenőrzéseken nem találtunk kifogásolnivalót a 20 dobozos alkoholos italon”.
Pedig számos laborvizsgálatnak vetették alá a söröket: ellenőrizték a sűrűségüket, alkohol-, extrakt, szén-dioxid és energiatartalmukat, valamint az erjedési fokot, ahogyan a szín-megfelelőség és ochratoxin-A vizsgálat sem maradhatott el. Izotóp vizsgálattal ellenőrizték, valóban nem tartalmaznak-e pótanyagot azok a sörök, amelyeken csak a négy főbb összetevőt jelölték meg. A hatósági rész a csomagolás és az azon található jelölések ellenőrzését foglalta magában.
És akkor az eredmények:
- A sörök alkoholtartalma megfelelt a dobozon feltűntetettel. A legnagyobb mért eltérés is csak 0,21% volt, ez is a megengedett tűréshatáron belül maradt.
- A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján világosnak az a sör nevezhető, amelynek úgynevezett EBC egysége kisebb, mint 20. A 20 sörnél a legkisebb mért EBC egység 5,3, a legmagasabb érték 16 volt. A hatóság ezeket a laboratóriumi értékeket is összevetette a termékek gyártmánylapjában és a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározottakkal, és mindent megfelelőnek talált.
- Az ochratoxin-A vizsgálat bizonyos a sörben is előforduló mikroszkópikus gombafajok által termelt méreganyag (mikotoxin) kiszűrésére szolgál. Itt sem találtak rendellenességet.
- Nem minden sör nevében szerepel a „minőségi” jelző, miközben eredeti extrakttartalma alapján mindegyik a teszten szereplő tétel jogosult lenne arra. (11% fölött használható a „minőségi” megnevezés.)
- A pótanyag használatával kapcsolatban sem találtak szabálytalanságokat. Pótanyag szabályozottan megengedett a sör előállítása során. Ez nem minden esetben pótló anyagként szolgál, hanem például a kukoricagríz az édeskésebb íz elérésének egyik alapanyaga.
Azt tehát tudjuk, hogy mindegyik az előírások betartásával készült, de melyik ízlett a legjobban a tesztalanyoknak?
Az ézékszervi viszgálatot laikus és szakértő kóstolók együtt végezték. Értékelési szempont volt a külső megjelenés, szín, illat, íz, csípősség és keserűség.
A NÉBIH világos dobozos sör terméktesztjén végül a minőségi világos sörök között győzött a Heineken minőségi világos söre, második lett a Budweiser Premium Lager, míg harmadik helyen a Dreher Classic és a Pécsi Sör Prémium Lager zárt holtversenyben. A világos sörök csoportjában a Steffl volt a kóstolók kedvence, második lett a Tuborg, harmadik helyen pedig a Borsodi végzett.