A tállyai Szóló története 2009-ben indult a nagypapától átvett Ötvenhold dűlőben lévő 0,3 hektár szőlővel. Néhány évvel később a borászat tulajdonosai, Éless Tímea és férje, Tamás Tállya jó adottságú dűlőiben vásároltak területeket és több régi családi szőlőt is visszaszereztek. Közben Tímea elkezdte a a budafoki borásziskolát, szakmai gyakorlatát már a tokaji élvonalhoz tartozó, Terra Hungarica alapító Bott-Bodó Birtokon töltötte.
2014-re készült el a saját feldolgozó és pince, a hét hektárnyi szőlőben a szintén Terra Hungarica tag Dorogi István segíti őket, a birtok jelenleg átállás alatt áll, és hamarosan megszerzi az ellenőrzött organikus gazdálkodás státuszt. A pincetechnológia kialakítása Tamás feladata volt, Élessék ezen a területen sem ismernek kompromisszumokat, a borok spontán erjednek, a lehető legkevesebb beavatkozás mellett készülnek, a saválló tartályok és fahordók mellett speciális kerámiaedényeket is használnak.
A
Szóló borok közvetlenül a borászattól szerezhetőek be, illetve néhány hazai csúcsétteremben kóstolhatóak.
A tizenkét kárpát-medencei borvidéket felölelő Terra Hungarica-nak jelenleg 27 tagja van, és ettől az évtől kezdve már csak olyan borászatok csatlakozhatnak a közösséghez, amelyek a spontán erjesztés és adalékanyagok kerülése mellett az ellenőrzött organikus gazdálkodást is vállalják.
Ha érdekel, hogy mit is jelent a bio, organikus és természetes bor, akkor
ITT elolvashatod!