Hamarosan pukkan a móri pezsgő

Ruck Levente
2011. augusztus 09., 14:36


Pezsgőgyártásba kezd egy svájci-magyar állampolgárságú férfi Móron. Kétmilliárdos beruházással száz hektáron ültetnek szőlőt a Fejér megyei település határában.
Hamarosan pukkan a móri pezsgő
 
-        Az ezerjó hazájában a feltételek adottak a gyártáshoz, és az egész borvidék új életre kelhet – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Az alapanyagként szolgáló szőlőt az egykori móri állami gazdaság két évtizeden át parlagon heverő területén termelik majd.
A hetvenes években Svájcba költözött móri férfi, Molnár Pál tapasztalt vállalkozóként tér vissza a kisvárosba, hogy másfél-két milliárd forintos beruházással üzemet építsen, és pezsgőgyártásba kezdjen. A százhektáros terület elöregedett, illetve már kipusztult ültetvényének helyére új, fiatal tőkék kerülnek, szépül a borvidék – mondta a rádiónak Varga Máté borász, a Móri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A borvidéken abban is bíznak, hogy a termelés új piacot jelenthet a környékbeli kistermelőknek.
 
Tálos Tamás, a megalakult Móri Bor Kft. ügyvezetője, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke bízik a sikerben, még ha a beruházás megtérüléséig húsz-huszonöt évet is várni kell. A termelés beindításához mintegy százötven munkahelyet teremtenek, és számítanak a turisták érdeklődésére is – ismertette az elképzeléseket. Beszámolt arról is, hogy idén ősszel már elkészülhet az első néhány ezer palack pezsgő Móron.
Winelovers borok az olvasás mellé