Két tucat amerikai pincészetnél várják az eljárás végeredményét, ugyanis egyes boraikban az arzéntartalom meghaladta az egészségügyi határértéket. Ezen tételek fogyasztása súlyos betegségek kialakulásának kockázatát vonja maga után.
A Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei leginkább az olcsó kategóriában találtak arzénos italokat, melyekben akár ötszörösét is észlelték a megengedett értéknek – írja az Origo.hu. A vizsgálat során elbukott borok: muskotály, szürkebarát és sauvignon blanc szőlőfajtákból készültek.
Az érintett pincészetek egyes boraiban túl magas arzéntartalmat mértek három független laborban is. Néhány ismert márka neve szintén felkerült a feketelistára, mint a Franzia, a Mogen David, az Almaden, a Sutter Home és a Wine Cube. A hamis vádakat elutasította az Industry Group Wine Institute.
Az arzén hosszú távú fogyasztása során nagyobb a rák, a szívbetegség és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye. A kémiai elem leginkább az ivóvízzel kerül a szervezetbe.