Szoktuk mondani, hogy a kékfrankos a Kárpát-medence pinot noir-ja.
Nálunk általában a rozé cuvée alapját adja, és meg kell mondjam, nagyon jót tesz neki.
VILLÁNY - Taska Zsuzsanna, Csányi Pincészet, kereskedelmi és marketing asszisztens
Mivel sokféle terroiron jól érzi magát, és ez meg is jelenik a borban, széles palettán készülhet belőle bor - így mindenki megtalálhatja a magáét. Persze ez egyúttal a hátránya is.
SOPRON - Taschner Kurt, Taschner Bor- és Pezsgőház, tulajdonos
A kékfrankos, mint hungarikum, sokkal többre hivatott - úgyhogy én mindenképp a komoly és nagy borok irányába vinném el a fajtát.
EGER - Havas Balázs, Havas & Tímás Pincészet tulajdonos, borász
Ha már kihozunk egy kékfrankost, ami Villányra már annyira nem is jellemző, akkor az legyen tökéletes.
VILLÁNY - Günzer Norman, Günzer Zoltán Pincészete, marketing vezető
A fogyasztóbarát kékfrankos nem a brutális testről szól, hanem a frissességről, és a könnyen érthetőségről - így a barátaiddal boldogan elkortyolhatod az egész üveget.
ETYEK/SOPRON - Pesti Esther, Etyeki Kúria, sommelier
A kékfrankos az a fajta, amely igazán rendkívüli minőséget képes létrehozni az Egri borvidéken, főleg a Síkhegy dűlőben.
EGER - Tóth Katalin, Tóth Ferenc Pincészete, tulajdonos
Semelyik másik kárpát-medencei kékszőlőre nem jellemző, hogy biztosan lehet belőle jó bort készíteni. Csodálatos fajta.
SZEKSZÁRD - Takler András, Takler Borbirtok, tulajdonos, borász
Az a jó, hogy a skála mindkét végén van szerethető kékfrankos.
VILLÁNY - Csukárdi István, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, értékesítő
Szoktam mondani, hogy a kékfrankos olyan, mint egy vékony hölgy megfelelő domborulatokkal.
SOPRON - Garger Imre, Garger Pince, tulajdonos, borász