Édesség - A 3-6 puttonyos Tokaji Aszú és Tokaji Aszúeszencia, a Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termett, Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor külön szedett aszúszemekre öntött, meghatározott termőhelyről származó musttal vagy borral áztatott Tokaji borkülönlegesség.
A Tokaji bor a készítési módra jellemző aszú és érlelési illattal, valamint zamattal rendelkezik. A forgalomba hozatal előtt Tokaj-hegyaljai pincében három évig, az Aszúeszenciát öt évig kell érlelni.
A Tokaji aszú puttonyszám szerint lehet:
Tokaji 3 puttonyos, amely legalább 60 g/l természetes cukrot és 25 g/l cukormentes extraktot,
Tokaji 4 puttonyos, amely legalább 90 g/l természetes cukrot és 30 g/l cukormentes extraktot,
Tokaji 5 puttonyos, amely legalább 120 g/l természetes cukrot és 35 g/l cukormentes extraktot,
Tokaji 6 puttonyos, amely legalább 150 g/l természetes cukrot és 40 g/l cukormentes extraktot tartalmaz.
A Tokaji Aszúeszencia kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180g/l természetes cukrot és 45g/l cukormentes extraktot tartalmaz.
Az aszúkészítés az aszúbogyók feltárásával kezdődik, amelyhez az aszúszemeket külön gyűjtik hagyományosan csappal ellátott, álfenekes kádakba. Az összegyűjtött szemek egymásra nyomódása következtében nagy (350-800 g/l) cukor- és extrakttartalmú, illat- és zamatgazdag lé préselődik ki. Ez a nyers eszencia, amelyből lassú erjedéssel keletkezik a Tokaji Eszencia nevű borkülönlegesség. Többnyire nem kerül forgalomba, inkább megtartják maguknak a borkészítők, s aszúboraikhoz házasítják.
Amennyiben érdeklődik a Tokaji Aszúeszenciák felől, látogassa meg webáruházunkat, ahonnan az ország egész területére szállítunk.