Egy svájci egyetem munkatársai szerint az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyennek érzünk egy bort.
140 résztvevő közreműködésével zajlott a Baseli Egyetem kutatása, amiben a kutatók az ár jelentőségét igyekeztek megfejteni. A „kísérleti alanyoknak” az alábbi három 2013-as olasz borról kellett véleményt mondaniuk:
A Montepulciano d’Abruzzo DOC, ára 10 svájci frank
A Bolgheri DOC, ára 32 svájci frank
A Toscana IGT, ára 65 svájci frank
A jelentkezőket több csoportba osztották és mindenhol más árakat mondtak. A legolcsóbb bor annak a csoportnak ízlett a legjobban, ahol a valós ár négyszeresét adták meg – olvasható a Decanter beszámolójában. Érdekes módon visszafele nem működött a dolog: nem értékelték rosszabbnak a Toscana IGT-t azok sem, akik úgy tudták, hogy annak palackja 16 svájci frankba kerül.