Hol is van valójában a borkészítés északi határa?A szőlészetben és borászatban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetközeli eljárások és a fenntarthatósági kérdések, és egyúttal egyre nagyobb fejtörést okoz a klímaváltozás. Bár ez utóbbi pontos hatása még kiszámíthatatlan, az biztos, hogy a melegedő területek kevésbé lesznek alkalmasak a szőlőtermesztésre, és ezzel párhuzamosan nő az északiak (Dánia vagy éppen Svédország) esélye arra, hogy területeiken szőlőt műveljenek.
Két csúcstermék legjobbjai voltak jelen a Winelovers év végi kóstolóján„A pezsgőkultúra nem csak a Champagne”. A fenti mondattal indult el a második, egyébként a crémant-ok világába betekintést adó pop-up kurzus december 27-én az InterContinental Budapestben, de ne szaladjunk ennyire előre. A Winelovers Pezsgő és Aszú nevű rendezvényén jártam.
Pezsgő borvidékek: az egész országból érkeztek buborékok a legnagyobb hazai boros eseményreTöbb évtizedes múlttal rendelkező, néhány éve működő, és határon túli borászatokkal egyaránt találkozhattunk a Winelovers Grandon. A pezsgők nagyon népszerűek voltak, szerencsére szinte minden borvidékünkről érkezett buborékos ital, így volt miből választani.
"A versenyképesség a szőlőben kezdődik, a hibátlan bor alapvető követelmény"Kókai Nagy Tímea "témáról témára" tudósítása a 2024-es Borkonferenciáról.
"A bornak a terroir ízét kell visszatükröznie” – interjú Dr. Jamie Goode borszakíróvalDr. Jamie Goode londoni borszakíró, előadó, borbíráló, író, az International Wine Challenge egyik társelnöke. Az idei Winelovers Wine Awards-on is bírált, ennek kapcsán beszélgettünk vele.
Vörösek reflektorfényben - Válaszd ki te is a Winelovers Selection következő tételét!A sauvignon blanc után idén új típusú borral jelentkezik a Winelovers Selection márka: a sorozat második tétele egy merlot fajtabor vagy házasítás lesz.
Egyéniségek vagy közösségek - Hogyan látják a borászok borvidékük jövőjét? Április 1-jén ismét – talán most már azt is mondhatjuk, szokás szerint - borokkal és borszerető vendégekkel telt meg a budapesti Corinthia Hotel, elérkezett a Winelovers Grand 2023 napja. Az eseményen idén nem csak több mint 150 hazai kiállító összesen 700 tételét kóstolhattuk meg, de – ahogy az lenni szokott - nemzetközi tételekkel, sörkülönlegességekkel és párlatokkal is ismerkedhettünk. Ha pedig a kóstolásnál is többre vágytunk, mesterkurzusokon és pop-up előadásokon bővíthettük tudásunkat.
Közvetítés a 11. BorkonferenciárólElindult a 11. Borkonferencia. Ha nem vagy ott, itt nyomon követheted az eseményeket.
Bordói fajták – együtt és különCabernet sauvignon, cabernet franc és merlot – aki egy kicsit is érdeklődik a borok iránt, már azonnal rá is vágja: bordói fajták. Valóban, ez az a három kékszőlőfajta, amely nemcsak hogy összeforrt a Bordeaux-i borvidék nevével, de alapvetően meghatározza a Bordói November Nagykóstolót is – azt a Winelovers rendezvényt, amely az elmúlt szombaton ismét megrendezésre került, hagyomány szerint a Corinthia Hotelben.