A Borkollégium őszi szemeszterének első mesterkurzusa a Somlói borokról szólt. Találtunk gyönyörűen elkészített, hajlott kora ellenére kirobbanó formában lévő tételeket, és olyanokat is, amelyek kevésbé voltak erejük teljében.
Elkezdődött az új tanév a Borkollégiumban, amivel együtt jár a Mesterkurzus sorozat kezdete. A Mesterkurzus abban tér el a legtöbb hagyományos kóstolótól, hogy a fő szempont a tanulás és nem csak a borok élvezete. Ez néha azt jelenti, hogy megismerkedünk jól vagy rosszul megöregedett borok jellemzőivel, találkozunk hibás vagy problematikus tételekkel is. Ezért, akik csak a nagyszerű borok kóstolójára szeretnek járni, azok nem biztos, hogy a legjobb helyen vannak. Akik viszont rendelkeznek biztos elméleti alapokkal, némi kóstolási gyakorlattal, tanulni szeretnének, azok célba értek. A tökéletes borok helyett kapunk 14-15 tételt, amelyek segítségével körbe lehet járni az adott témát, köztük sok ritka, kereskedelmi forgalomban már nem kapható borral, régi évjáratokkal és a végén finom harapnivalóval. Az asztal másik oldalán pedig a mai magyar borélet egyik kiemelkedő alakja, dr. Mészáros Gabriella áll.
Az első nap témája Somló volt. Hazánk egyik pinduri, ám nagyon szép és nagyon izgalmas, összetett borvidékén járunk. A borvidéken jellemző az ásványos, karakteres bor, ami köszönhető a vulkáni talajnak, a kevés termőrétegnek, a kevés csapadéknak. A borvidék nagy hagyományokkal, jó lehetőségekkel rendelkezik, amelyek még messze nincsenek kihasználva. Aprózódott birtokszerkezet, kb. 10 olyan borászat, amely megfelelő minőségű bort készít rendszeresen. Ami pedig leginkább hiányzik, az valamilyen közös nevező a somlói borok készítésében, irányban. Ezek a tények jól meg is mutatkoztak…
Hiszen kóstoltunk kimondottan karakteres, határozott, gyümölcsmentes, terroir borokat Kolonics Karcsitól és Spiegelberg Stefantol. Spontán erjesztésű, maradékcukros, jó szerkezetű, gyümölcsösökkel teli borokat Balogh Zolitól az Apátság Pincéből. Nekem a juhfark volt a kedvencem, másoknak a hárslevelű, amiben nekem már sok volt a cukor.
Györgykovács Imrétől egy 7 éves kora ellenére még élő traminival ismerkedtünk meg. Kiváló pezsgő is akadt a sorban a Kreinbachertől. Megmutatta nagybajuszú Jász Laci, hogy a borvidéken lehet jól iható, mindennapokra való bort is készíteni, jó szerkezettel, szép beltartalommal. És láttuk az árnyoldalt is a Meinklang Pince két nem túl jól sikerült borában. Szóval volt itt minden, ami egy borvidék megismeréséhez kell.
Összességében egy erős, izgalmas borsort volt módunk végigkóstolni, ami megerősítette, hogy Somlónak hatalmas csúcsai vannak és mély völgyei, a közepes viszont még nagyon hiányzik.
Kóstolt tételek:
Kreinbacher Prestige Brut
Szent Margit Pince Bazalt fúró 2013
Nagy-Somlói Hárslevelű 2013
Somlói Apátsági Pince Nagy-Somlói Furmint 2013
Meiklang H13
Kolonics Károly Somlói Furmint 2013
Meinklang J12
Somlói Apátsági Pince Nagy-Somlói Juhfark 2013
Hollóvár Pincészet Hárslevelű 2011
Györgykovács Imre Somlói Tramini 2008
Györgykovács Imre Somlói Olaszrizling 2004
Spiegelberg Stefan Juhfark 2012
Kreinbacher Tradíció 2006
Október Pince Somlói Olaszrizling Szent Márton dűlő 2003
Szent Margit Pince Szemtelen Juhfark 2013
A Borkollégiumban 2015-ben a következő mesterkurzusok várnak:
Mátra mesterkurzus: 2015. szeptember 29. 18:00-22:00
Loire völgy mesterkurzus: 2015. október 6. 18:00-22:00
Gere Attila portfolió bemutató – Mesterkurzus extra: 2015. október 13. 18:00-22:00
Kékfrankos mesterkurzus: 2015. október 20. 18:00-22:00
Ausztria mesterkurzus: 2015. október 27. 18:00-22:00
2011 nagy magyar vörösborai mesterkurzus: 2015. november 3. 18:00-22:00
Édesbor = jó bor mesterkurzus: 2015. november 17. 18:00-22:00
Pezsgő mesterkurzus: 2015. december 1. 18:00-22:00
Dél-Afrika mesterkurzus: 2015. december 8. 18:00-22:00
Savszerkezetek mesterkurzus: 2015. december 15. 18:00-22:00
A kóstolók helyszíne: 1026 Budapest, Pasaréti út 14.