Az 1996-os év bortermelőjének nemcsak a kisharsányi, hanem a siklósi területeken is vannak szőlői, és a térség leggazdagabb fehérbor kínálatával rendelkezik. Dédnagyapjától tanult sok mindent a szőlőről, illetve a szőlő, a föld és a hagyományoknak a tiszteletéről, a természettel szembeni alázatról. Mindig is fontosnak tartották az ételek és borok harmóniáját is; vasárnaponként gazdag, gombás húsleves készült a Nemes Fehér mellé.
Ezen ismeretei később kiegészültek a középiskolai borászati képzéssel, majd a Kertészeti egyetemi tanulmányokkal, ahol a legkiválóbb professzoroktól tanulhatta meg a szőlőtermesztés elméleti és gyakorlati alapjait. A megszerzett tudást a mai napig igyekszik úgy tökéletesíteni saját szőlőjében, mint ahogy azt a különféle szakmai tanulmányutakon elsajátította.
„Legjobban a cuvée-kkel szeretek játszani”
Egyik legkedvesebb feladatának tekinti a fajtákkal, arányokkal kísérletezést, megfigyelni, hogyan fejlődnek a borok a hordóban majd a palackban – szeretne ugyanis egy igazán tradicionális magyar házasítást összeállítani. Pontosan tudja, mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy a fajták ne bántsák, hanem építsék, kiegészítsék és kerekítsék egymást – mint ahogy azt is, hogy Villányban a cabernet franc alapú házasítások állnak a legnagyobb jövő előtt.
Temérdek elfoglaltsága mellett viszont (a panzió húsételeihez az alapanyagok részben már a saját tanyájáról érkeznek) új hobbija is van; a spontán borok. A pincészetnél ma már igyekeznek a lehető legnagyobb figyelmet fordítani a zöldmunkára, fia is épp akkor hajtott el a traktorral, amikor mi kora reggel megérkeztünk.
„A kadarka a kedvencem - bár tudom, a fiatalok ma már nem ezt a stílust keresik”
A merlot-val, cabernet-kkel, syrah-val való kísérletezésen túl különösen nagy figyelmet fordít a tipikusan magyar fajtákra, főképp a kadarkára. Sillert is készít belőle, és paprikás csirkével fogyasztja legszívesebben.
Különösen büszkén mutatta a 2015-ös évjárat borait, kivételes évjárat volt ugyanis. A rég megálmodott hagyományos, fehér házasítás mellett barrique-olt chardonnay-t és kadarka sillert is kóstolhattunk a páratlan tavalyi termésekből. A több, mint 20 tételes Polgár szortimentből hetet kóstoltunk, mégpedig az aktuális kedvenceket – ezeket választották ugyanis az előző napi, orvosokból álló társaság konferenciájára.
Nemes Fehér '15 – azokból a szőlőkből készült, amelyeket Polgár Zoltán még anno a nagyapjától kapott. Bánáti rizling, bakator, mézes fehér, hárslevelű és sárga muskotály fajtákból házasítva. A bor hat hónapos ászkolás után került palackozásra. Zoltán ezt így szereti - divat ide vagy oda.
Chardonnay Barrique '15 – gyümölcsösség és savasság szép egyensúlya, finoman jön csak a vaniliásság, és még lágyabban a füstösség. Nagyon kellemes bor, gazdag, hosszú kortyokkal.
Kadarka Siller '15 – színe áttetsző, üde pirosas, ízében igazi cseresznyebomba izgalmas savakkal. Jó felépítésű siller, belevaló nyári gasztrobor.
Fűszeres Kadarka ’15 – szinte csípős a ribizli, paprika és csipkebogyó a borban, mégis könnyed, és egységes a hatás. Épp annyira harapósak a savai is, amennyi ahhoz kell, hogy a kadarka kellően harmonikus és egyensúlyos legyen.
Birtokbor ’13 – mély rubin szín, érezzük, nem árt neki a levegő, főleg hogy kicsit alul volt hűtve. Kinyílva jönnek a merlot lédús málnás, meggyes jegyei, nagy érlelési potenciál van benne. Roppant tartalmas bor, könnyen el lehet veszni benne.
Therápia '12 – a gerincét a cabernet franc gazdagsága adja, mellette cabernet sauvignon ereje, és kerekítő merlot, fűszerező syrah. Vastag, húsos, tanninos bor, amiben már jobban jönnek a terroir jegyek is.
Polgár Cuvée '11 – jól beérett cabernet franc és cabernet sauvignon gyümölcse, ízletes áfonyás, szedres zamatokkal. Egészen puha a bor, finoman jönnek az újhordó csokis jegyei, kis fahéjjal fűszerezve. Mély és széles egyszerre ez a díjnyertes bor, kipróbálnánk jövőre is.
Polgár Zoltán hisz benne, hogy a hagyomány jó dolog, és hogy Villányban jó borok születnek. Az egyedi, mediterrán hatással párosult kontinentális klímának hála valóban elképesztően egyedi borok készülhetnek, pláne ha a kiváló klimatikus adottságok megalapozott tudással is párosulnak. Ebédidőhöz közeledve a Polgár Pince és Panzió kezdett megtelni a barátokkal, kollégákkal és vendégekkel, így úgy döntöttünk mi is elindulunk ebédelni - most, hogy túl vagyunk a bő 40 csepp boron.