Sokat kell még azon dolgoznunk, hogy a magyar borok ne csak itthon legyenek világhírűek - mondta lapunknak Vida Péter, a 2011-es Év Bortermelője, akivel Szekszárd legfontosabb fajtájáról, a kékfrankosról, a klímaváltozásról és a Magyar Borok Báljáról is beszélgettünk.
A 2013-as Hidaspetre Kékfrankos ott van a Magyar Borok Bálja borsorában. A Művelt Alkoholista egyszer azt írta erről, hogy „a legfontosabb magyar borok közé tartozik”. Ez az egyetlen dűlőszelektált bor a Vida szortimentben. Ilyen sokat tud az a terület, vagy a 45 éves tőkékben van a titok?
A Gault&Millau elismerése, vagy hogy a báli menü része lesz Hidaspetre borunk, természetesen jól eső visszajelzés munkánkra!
Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy olyan egyedi borokat készítsünk, amelyeken keresztül megmutathatjuk fogyasztóinknak Szekszárd vagy adott esetben akár egy dűlőnk értékeit.
Dűlőinkben már 25 éve dolgozunk, tisztul a kép és lassan összeáll. Az újratelepítéseket már ennek szellemében végeztük. Szekszárdon a dűlők kitettsége, és abból adódó mezoklímája alapvetően határozza meg az ott születő gyümölcs minőségét. Úgy gondolom, hogy elsődlegesen ez számít. Ahhoz, hogy az öreg tőkék mit tudnak hozzátenni egy már általunk kiválasztott klón szerkezetű és modern ültetvényhez, még egy generációnyi idő szükséges.
Ha már a kékfrankosnál tartunk. Egyértelmű, hogy kiemelt fajtáról van szó Szekszárdon. A merlot és a kadarka mellett a Vida Borbirtokon is sokat várnak tőle. Milyen további kékfrankos tervekről tud beszámolni?
A kékfrankos véleményem szerint Szekszárd legfontosabb fajtája lesz, ha egyáltalán már nem az. Olyan, amiben nemzetközileg is látom a kiugrási lehetőséget. Éppen ezért, mi magunk telepítéseink nagy részét erre alapozzuk. A Pécsi Kutató Intézettel közösen, mintegy 35 féle kékfrankos egyed megfigyelését és vizsgálatát végezzük egy kísérleti ültetvényünkön. Szeretnénk erről a fajtáról többet megtudni. Egy biztos, ahogy a borvidéki eredmények, és saját Hidaspetre Kékfrankos borunk is mutatja, Szekszárdon egész különleges borok születnek ebből a fajtából már most is.
A Mandinernek írt beszámolójában az olvasható, hogy az elegáns szerkezet és sok gyümölcs az, amely borstílusban hisznek, ugyanakkor az időjárási szélsőségek erősödéséről is szó esik. Hogyan lehet megőrizni ilyen körülmények között a szekszárdi borok kecsességét?
Elegáns szerkezet, sok gyümölcs. Mi valóban ebben hiszünk. Ez viszont nagyrészt a szőlőben dől el. A fokozatos felmelegedés miatt a sorközöket különleges növénytársulással vetjük be, ami mérsékli a kánikulai napokban a sorok közti hőmérsékletet, és a víz kipárolgását a talajból. Az újratelepítésekkor fokozottan ügyeltünk a sorok irányának megválasztására, így aztán van olyan dűlőnk, ahol elvetettük a teraszos kialakítást, és hegy-völgy irányban hoztunk létre É-D irányú sorokat. Év közben nagyon figyelünk a szőlőfürtök takarására vagy a levelek okszerű eltávolítására a fürtök körül. A szüreti időpont megválasztását is feszesebben kell terveznünk, hogy megfeleljünk a változó klíma kihívásaira.
A Magyar Borok Báljára visszatérve, ifj. Takler Ferencet jelölte a Gál Tibor Emlékdíjra. Miért rá esett a választása?
Gyerekkora óta ismerem, mindig láttam mennyire elkötelezett és szorgalmas. Az évek múlásával tudása megalapozottá vált, amellett hogy szerény maradt. Alázattal teszi a dolgát nap mint nap.
Kezei közül kikerült syrah válogatásra, bikavér, vagy éppen kékfrankos borokra az egész borvidék büszke lehet, így én is az vagyok. Évről-évre szorítok, hogy ő hozzá kerüljön a díj.
A 2011-es Év Bortermelőjeként évről évre feltűnik a bál vendégei között. Miért tartja fontosnak a megjelenést?
A Magyar Borok Bálja egy kivételes ünnep. A bort szerető közönség és a borászok ünnepe. Ezért aztán feleségemmel együtt, ha tudunk minden évben részt veszünk.
Az egész éves kemény munkából kiszakadva igenis fontos, hogy megálljunk egy pillanatra, és ünnepeljünk. Amit a rendszerváltás óta, alig egy generáció alatt elért az ágazat - minden problémájával együtt - az elismerésre méltó, és igenis van okunk ünneplésre. Utóbbi azonban nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. Sokat kell még azon dolgoznunk, hogy a magyar borok ne csak itthon legyenek világhírűek.