30 éves korára már örökös magyar sommelier bajnoknak vallhatta magát és azóta sincs megállás. Szik Mátyás mára a hazai borszakma legelismertebb és lefoglalkoztatottabb szereplői közé tartozik. Mégis elvállalta, hogy 2020-tól a Borkollégiumban oktat, mert – mint mondja – ez egy hazatérés számára.
Fotó: Földi Réka
Az egymásra találás olyan jól sikerült, hogy
három év alatt megszerezte az örökös magyar sommelier bajnoki címet – ehhez háromszor kellett Magyar Sommelier Bajnoknak lenni (
2014,
2015,
2016). „A hivatásom az életem” – szól a mottója. Ennek megfelelően rengeteget kóstol, kedvenc bora nincs is, csak „napi kedvence”. Kedvenc fajtája viszont több is akad: a hárslevelű és a kékfrankos. Nagy benyomást tett rá a portugál Douro-völgye, „megmagyarázhatatlan vonzalom” fűzi Elzászhoz, itthon pedig a Balatoni régió és Tokaj áll legközelebb a szívéhez.
Pályafutása két legmeghatározóbb állomásának első munkahelyét (egy steakhouse) és a Four Seasons Hotel Gresham Kollázs éttermét tartja. „Ezeken a helyeken csináltam igazán azt, ami egy sommelier-nek a feladata: italgazdálkodás, csapatépítés, készletmenedzsment, tréning.”
Éppen ez az a „business behaviour” szemlélet, az eredményorientált borszakértés az, ami pluszt szerinte tanárként nyújtani tud a Borkollégiumban, ahol 2020-tól tanít. „Anno én is a elvégeztem a
Borkollégium kurzusait.
Mészáros Gabriella, Rohály Gábor és
Sánta Zoltán olyan benyomást tettek rám, hogy azt mondtam, egyszer én is szeretnék ezen a katedrán állni. A helyszín azóta természetesen változott, a szellemiség, a kitűzött célok azonban maradt.”
Hogy tényleg
egy álom vált valóra számára, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy rengeteg elfoglaltsága (honlapja tanusága szerint egyszerre dolgozik sommelier-ként, italszakértőként és szaktanácsadóként) és két kisgyermek mellett elvállalta ezt a felkérést. A borkollégiumos debütálására sem kell már sokat várni, aki azonban még előbb szeretne vele oktatóként találkozni, az megteheti a
február 1-i Winelovers Grandon, ahol pop up előadást fog tartani többek között Villányról és a cabernet sauvignonról.