A Balaton északi partjának népszerűsége egyre nő. Az elmúlt években sokat javult a szolgáltatások színvonala a tónál. Rengeteg vendéglátó egység, pince nyitotta meg kapuit. Ez nekünk turistáknak nagyon jó hír, hiszen így a bőség édes zavarával küszködhetünk.
De miért válasszuk az északi partot? A dimbes-dombos táj, az erdők sokasága, a nyugalmat árasztó szőlőhegyek, a vízi sportok számtalan lehetősége mind amellett szól, hogy legalább egy hétvégét töltsünk el itt.
Műemlékekben gazdag a térség, itt található az 1055-ben alapított tihanyi apátság, a Szigligeti Vár maradványai, az Eszterházy család XIX. századi kastélya. Figyelmet érdemel a múzeumok közül a tihanyi Bencés Apátsági Múzeum, a keszthelyi Festetics kastély, a balatonfüredi Jókai-ház és Badacsonytomajban találjuk Egry József, festő emlékházát.
A vidéki nyugalmat élvezhetjük a Káli-medence falvaiban, kilátogathatunk a káptalantóti és a tihanyi piacra vagy megnézhetjük Salföldön a majort. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban egy délutáni kellemes barangolás biztosan felejthetetlen élményt nyújt.
A vidék geológiai és történelmi értékek pazar tárháza. A Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyei – a Véndek, Halápi-hegy, Hegyesd, Hajagos, Csobánc, a Tóti-hegy, Gulács, Badacsony, Szigliget bércei, a Szent György-hegy bazaltorgonái – a Káli- és a Dörögdi-medence erdői, a Lesence-vidék érintetlen vadsága teszi maradandó emlékké ezt a tájat az idelátogató számára.
A dombokon szőlőültetvények futnak le egészen a Balatonig, a mezőkön kolostorok maradványai és pincék bújnak meg. A szőlészet- és borászat a római kortól a legfontosabb munkalehetőséget és megélhetési forrást jelentette az északi parton. Itt található a Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi és Balaton-felvidéki Borvidék. Egymást érik a pincészetek, ahol a legkisebbek is óriási borokat tudnak készíteni. Néhány tipp a sok közül:
Jásdi Pince (Csopak)
Szent Donát Pincészet (Csopak)
Petrányi Pince (Csopak)
Homola Pincészet (Paloznak)
Dobosi Pincészet (Szentantalfa)
Pántlika Pincészet (Dörgicse)
Káli Kövek Borászat (Köveskál)
Trombitás Borház (Szentbékkálla)
Istvándy Pincészet (Káptalantóti)
Villa Tolnay Borház (Gyulakeszi)
Váli Pincészet (Badacsonyörs)
Borbély Családi Pincészet (Badacsonytomaj)
Villa Márika (Badacsonytomaj)
Laposa Birtok (Badacsonytomaj)
2Ha Szőlőbirtok és Pincészet (Szent György-hegy)
Bencze Pince (Hegymagas)
Szászi Endre (Hegymagas)
Keletről nyugat felé haladva az északi parton a reggelink beszerzéséről a balatonkenesei Katica Pékségben gondoskodjunk. Itt válogathatunk kedvünkre a legjobb kenyerek és pékáruk között. Illetve, ha Keszthely felől érkezünk, akkor a Várvölgyi Pékség kiflije a kötelező reggeli menü. Tovább haladva Keneséről számtalan jó helyet találunk, mint a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde, az alsóörsi Fogas büfé. A 71-es út mellett könnyen rábukkanunk az aszófői halsütőre, de a révfülöpi móló lángosos büféje is már márciusban kinyit.
Ha a Balaton északi partjára keleti oldalról közelítünk, akkor Gyenesdiáson a Lido strandon térjünk be egy jó lángosra. Szigligetről a várból lefelé jövet, ha megéheznénk ugorjunk le a strandra Oszi bá keszegsütőjéhez, mert azt az ebédet hálásan fogjuk évekig emlegetni. A Tapolcai-tavasbarlang után pedig irány Gyulakeszi, egy jó velős pirítósért.
A remek büféken kívül válogathatunk a jobbnál-jobb éttermek között is, főleg ha valaki több időt szeretne eltölteni kulináris élményekkel. Veszprémben a Chianti és a Villa Medici egész évben nyitva van. Csopakon a Szitahegy tetején helyezkedik el a Szent Donát Pincészet és Étterem, akik saját boraikhoz készítenek különleges ételeket, csodálatos környezetben. A hajdani malom Csopakon a 71-es út mellett most VígMolnár Csárda néven működik. A Köveskáliak sincsenek híján a jó éttermeknek. Ezen a kis településen három komoly színvonalú vendéglátóhely is nyitva tartja kapuit. A vidék nagyszerűsége a minőségi gasztronómiával párosul a Kővirág, a Káli Art Inn és a Mi a Kő filozófiájában. Balatonfüred szívében található a Baricska Csárda, ahol az ősszőlő lugasban élvezhetik a kulináris élményeket a vendégek.
A cukrászdákról se feledkezzünk meg, hiszen Balatonfüreden található a Balaton két legjobb cukrászdája, a Bergmann és a Karolina Kávéház. Mindkét helyen kihagyhatatlan a házi krémes, a Karolina egyik specialitása még a Vilma Kedvence. Bergmann Ernő zserbója kiskorunkra emlékeztet, amikor a nagyi hozta tepsiben a süteményt és egy szemvillanás alatt elfogyott. Ha estére még Füreden maradunk, akkor a helyi borokat felsorakoztató Kredenc Bisztróba ne felejtsünk el beülni egy pohár balatoni nedűre, úgyis ott ragadunk.