Címlapkép: nosalty.hu
Az étel: konfitált zsályás nyúlcomb
A vadételek gyakori kellékei a karácsonyi menünek, ezek közül a nyúl is egyre divatosabb ünnepi eledel. Akárcsak a konfitálás, mint elkészítési mód, ami bár több évszázados múltra visszatekintő technika, a 21. században újra felkapottá vált. Maga a szó a francia nyelvből ered, ott sok mindent neveznek confit-nak kezdve a zsírban eltett húsoktól a hagymalekvárig. Ne ilyedjünk meg, nincs benne semmi hókuszpókusz, a lényeg a lassú főzés, aminek egyik változatát mi magyarok is előszeretettel alkalmazzuk: ez az abálásá.
A konfitálás során a hús lassan, fűszerekkel gazdagítva készül el, aminek következtében a hús megőrzi eredeti ízét, a fűszerek beépülnek, a zsír pedig nem engedi kiszáradni a húst. A kulcs a zsír, a hosszú idő és az alacsony hőfok.
A lenti konfitált nyúlhoz a borajánlatunk a pannonhalmi Cseri Pincészet első 100% cabernet franc tétele, amiben (sok-sok gyümölcs és egyéb fűszer mellett) szintén megjelenik a zsálya és egyébként is kiváló választás vadhúsokhoz és sültekhez. Szerintünk kihagyhatatlan páros!
- 50 dkg kacsazsír (ellepje a húst)
- 50 dkg nyúlcomb
- 4 db zsálya (levél + néhány frissen sütve)
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- 1 közepes db lila hagyma
1. A nyúlcombot sózzuk, borsozzuk, vastag falú lábasba (én öntöttvasban készítettem) tesszük négy levél zsálya és egy megtisztított lila hagyma társaságában, és felöntjük annyi kacsazsírral, ami teljesen ellepi a húst.
2. A sütőt előmelegítjük 95-100 fokra, és abba helyezzük a lábast. Magára hagyhatjuk két órára, ekkor ellenőrizzük, teljesen megpuhult-e. Ha elkészült, 1-2 ek kacsazsíron serpenyőben megpirítjuk kicsit a külsejét.
3. Ugyanekkor a serpenyőben pillanatok alatt átsütünk néhány friss zsályalevelet.
A bor: Cseri Pincészet (Pannonhalma) Cabernet Franc 2017
A borászat első 100% cabernet franc tétele. A ribizlis aromát szegfűszeg és menta ízek kísérik, a hordó, csokoládé, cédrus és zsálya jegyeivel. Merész ízei megtöltik a szájat lédús málnával, érett cseresznyével és egy csekély vaníliával. Komoly test jellemzi, enyhe tanninnal, kellemes utóízzel.
Analitika
sav: 5,4g/l
cukor: 0,9g/l
alkohol: 15% v/v