Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

Borászportál
2021. április 15., 09:38


Hamarosan itt az idei Oscar-gála, ennek apropójából végignéztük, mit ettek a sztárok a korábbi díjátadókon. Öveket kikapcsolni, kezdődik a lakoma!
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi
Fotók: www.lovefood.com
 
Április 25-én tartják az 93. Oscár díjátadó gálát. Bár a teljes menüt még titok övezi, azt a minap bejelentették, hogy akárcsak az előző 6 évben, idén is a Piper-Heidsieck champagne-ház pezsgőjét fogják felszolgálni a vendégeknek. „Habár az idei év más lesz, egy dolog marad. A Piper-Heidsieck limitált kialakítású magum palackkal készül az átadóra, amiben a ház signature tételének számító Cuvée Brut lesz” – árulta el Benoit Collard, a cég általános menedzsere.
 
 
A champagne ház és a mozi kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. Elsőként 1933-ban, Stan és Pan debütáló filmjében, a Sivatag fiaiban bukkan fel egy palack Piper-Heidsieck. Nevezetes volt még az 1964-es év, amikor Rex Harrison My Fair Lady-beli alakításáért kapott Oscar-díj alkalmából adott ki a pincészet egy különleges üveget. A 48 liter űrtartalmú palack 5 láb 10 hüvelyk magas volt, éppen akkora, mint a színész.
 
A filmes világ legnagyobb ünnepeként számon tartott Oscar-gálák 1929 óta iródott történetében a győztesek névsorának ismertetése mellett a gálavacsora a nap másik fénypontja. Ez egyértelműen látszódik az alábbi összeállításból, ami az elmúlt évtizedek fenséges menüjéből szemez szóban és képekben. Öveket becsatolni, kezdődik az utazás.
 
1929: az első
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

1929 májusában „mindössze” 270-en gyűltek össze Hollywoodban, a rádió közvetítette az eseményt, és még csak Academy Awardnak hívták a ceremóniát, az Oscar „becenév” még született meg (az aranyszobrocskák viszont már átadásra kerültek). A győztesek nevét már hónapokkal korábban bejelentették, a vacsora tényleg csak az ünneplésről szólt. 5 dollárba került a belépő. A sztárok főfogásként roston sült csirkét, hirtelen kisütött lepényhalap, ceruzababot, sültkrumplit kaptak, desszertként pedig csokolédé és vanilia fagylaltot.
 
1942: igazi menüsor
 
Jelentősen fejlődött a menü. Olivabogyó bevezetésnek, ezt paradicsomleves és töltött és csontozott jérce követte sült burgonyagolyókkal. A végén süteményválogatást és kávét szolgáltak fel.
 
1943: vége a tironyának
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

Az utolsó év, amikor bállal felérő vacsorát rendeztek. Az ok, hogy sokan nem nézték jó szemmel a féktelen vígasságot, miközben az ország katonái éppen a második világháború frontjain küzdöttek. A következő évtől közvetlenül a díjátadó után, az átadó helyszínén (a színházteremben) tartottak  valamivel szerényebb fogadást.
 
1970: tematikus menüsor

Újabb sebességi fokozatba kapcsoltak a szervezők, francia tematikus menüsort állítottak össze: rákok mártással, contre filet “Cordon Bleu” és fonds d’artichauts clamart, petit pois and pommes Champs Elysées (utóbbi eegy vörösborosmártásban elkészített steak, köretként articsókával, borsóval, krumplival). A desszert ehhez képest igencsak visszafogott volt: fagylaltbomba csokoládé öntettel,
 
1971: bőség zavara
 
Kezdésnek prosciutto és dinnye, utána marhafilé hollandihoz hasonló béarni mártással, francia rakott burgonyával. Zárásként espresso moussee és sütemény válogatás került az asztalra.
 
1972: pezsgőben úsznak
 
Kezdésnek patéval, folytatás roston sült marhaszeletekkel, amihez gomba járt. Mentolos csokoládé, édes péksütemény és sok-sok champagne zárta le az estét.
 
1973: kész bacchanália
 
Bevezetésnek tenger gyümölcsei, avokádó, kaviár és parmezán forgács. A főfogás tournedos bélszín paradicsommal és zöldbabbal. A champagne ezúttal sem hiányozhatott, hozzá friss epret szolgáltak fel. A végén az elmaradhatatlan kávé.

1978: az ötvenedik
 
A séf igazán kitett magáért a jubileumon. Az eredmény: lazac, alaszkai királyrák, beluga kaviár – és ez még csak a kezdet. A főétel grillezett homár, krumpli, articsóka.
 
1979: vegyestál
 
Kanadai füstölt lazac hagymakarikákkal pirított bagelen – eddig mintha a sarki szendvicsezőbe tértünk volna be. Utána éles váltás: wellington bélszín. Befejezésként irány a francia pékség: croissant és francia aprósüti.
 
1987: klasszikus
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

Hagyományosabb menü francia modorban. Borjú tésztabundában spárgával, répával, gombával. Kis túlzással izgalmasabb volt a desszertként szervíerozott csokis-málnás mousse.
 
1992: tapas bar
 
A vendégek falatkák széles választékából rakhatták össze a kedvükre való tálat: spenótos canelloni, füstölt piztráng, fácán, quesadilla, sajt, hogy csak az este során legjobban fogyókat emltsük. Desszertre a szakács kifogyott az ötletekből, megint mousse-t készített.
 
1994: modern Amerika
 
A rendezvény arról szólt, hogy meegmutassák, hol tart az USA konyhája abban az évben. Grillezett bárány, ropogós burgonya, málna salsa, grillezett cukkini, kecskesaját, házilag készített csirkekolbász, jalapeno zselé került a tányérokra.
 
1995: színre lép sztárséf
 
Ebben az évben jelent meg először a konyhában Wolfgang Puck osztrák séf-isten, aki tulajdonképpen azóta az Oscar gálák állandó házigazdája. Többek között bárányt és lazacot készített, a nagy feltűnést azonban az előétellel keltette: pizzát szolgáltak fel a vendégekek.
 
1996: régi kedvencek visszatérnek
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

Korábbi évek slágereit vették elő az új kreációk mellett, mint a marinált articsóka szarvasgombás ecettel, vagy a rák tempura wasabi krémmel. Főételt az édes borsos alaszkai lazac és a gyömbérs-narancsos borjú közül lehetett választani.
 
1997: mindenkinek a kedvére tettek
 
Egyaránt készült vegetariánus fogás, tengeri étel és hús. A legizgalmasabbnak az étlapról a marinált homár saláta tűnt.
 
1998: eszi, nem eszi, nincs más
 
Főétel egyetlen féle készült, ropogósra sült csirkemell erdeig gombás rizottóval. Annál nagyobb volt az előétel-választék: grillezett padlizsán, kecskesajt, prosciutto, focaccia, sushi, lazac alkotta többek között a sort.
 
1999: az egyik legpazarabb
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

Felsorolni is nehéz, mennyiféle alapanyaggal dolgozott szakács team. Már a lista egy részletétől megindul az ember nyálelválasztása: kaviár, homár, libamáj, lazac, torma, körte, krumpli, tészta.
 
2002: a legizgalmasabb
 
Áramkimaradás történt, amikor Puck és stábja éppen főzte az 1500 személyes vacsorát. „Mindent az utolsó pillanatban készítek el, hogy lehető legfrissebben kerüljön a vendég elő. 800 adag steakkel voltam kész, 700 még hátra volt, amikor jött egy 15 perces áram szünet. Azt hiszem, az volt életem leghosszabb negyed órája” – nyilatkozta később a séfek séfje.
 
2003: a hetveötödik
 
Sokkal feszengősebb volt, mint a ma már alapnak tekinthető tapasos, sétálós vacsorák. Akkor még elegáns pincérek rohangáltak az ültetett vendégek között. Maga a menü eklektikus volt abban az évben: pizzától kezdve tenger gyümölcsöeiig szinte mindent lehetett enni.
 
2005: nemzetközi konyha
 
Vietnámi tavaszi tekercsek, Kobe marhából készült hamburger, gorgonzola, homár. A szerencsések a vacsorának köszönhetően gyakorlatilag egy világ körüli turnén vettek részt.
 
2012: a la carte
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

Puck külön kérésre elkészítette a sztárok kedvenceit azok közül, amit korábban saját éttermében szolgált fel nekik. Barbara Streisand állítólag csirkét, Tom Cruise steaket rendelt nála. Szintén ekkor jött el a lelazulás korszaka: ez volt az első év, amikor a pincérek megrakott tálcákkal jártak a vendégek között és bárki lekaphatott valamit amit megkívánt.
 
2013: Oscar a tányéron
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

Füstöl lazaccal töltött blini (tészta) Oscar-szobrocska formájúra vágva. A sztárok Patrón tequillát és Thiénot champagne-t ihattak mellé.
 
2014: a legnagyobb trollkodás
 
Ellen DeGeneres, az est háziasszonya 20 pizzát rendelt, de a futárnak csak akkor esett le a dolog, amikor meglátta a műsorvezetőt. A sztárok 1000 dollár borravalót kalapoztak össze neki – szó szerint, a pénzt Pharrell Williams kalapjába gyűjtötték.
 
2015: a kedvencek kedvencei
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

Puck ismét átvedlett a konyhák Dévényi Tibi bácsijává, a sztárok kívánságai szerint főzött, elkészítette például Bradley Cooper kedvenc kaviár plusz krumpli kombóját. Saját kreativitását is kiélte azért a kacsa pastramiban és a mini-homárban. A desszerthez több mint egy tonna csokoládét használt fel.
 
2016: vacsora a Marson
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

A menüsort a hét jelölést kapott, de végül aranyszobor nélkül maradt Mentőexpedíció című film ihlette. Minden alapanyag helyi termelőtől, fenntartható gazdaságból származott. 8 séf kizárólag a speciális (vegén, gluténmentes stb.) meenük összeállításával foglalatoskodott.
 
2017: együnk aranyat
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

Valódi 24 karátos aranyporral bevont csokiszobrok készültek ebben az évben. Vitán felül a desszert vitte el a pálmát a teljes sorból.
 
2018: a leglegleg
 
Mit esznek a sztárok: 9 évtized Oscar díjátadó gáláinak menüi

A gálavacsorák évről évre pazarabbak voltak, talán ebben az évben jött össze az abszolút csúcs. Puck 60 különböző fogással készült. Megint terítéken volt Barbara Streisand kedvenc csirkéje is. Természetesen az akkor berobbanó ruby csoki sem hiányozhatott a tányérról. Volt ezen kívül kaviár parfé, wagyu marha, lazacos pizza, tacos, bagel, perec, cupcake és bon-bon. A fogsokhoz többek között Francis Ford Coppola borát és a bevezetőben említett Piper-Heidsieck pezsgőt szolgálták fel (minden vendégre egy palack jutott).
Winelovers borok az olvasás mellé