Szekszárdon faluhelyi kakaspörkölt a sláger

Knap Gábor
2015. szeptember 17., 21:24


Breining Dénest minden kollégája Daninak szólítja. Remekül megértik egymást Makk Norberttel, az Optimus Étterem séfjével, hiszen gyerekkori ismerősök. Úgy tűnik, elválaszthatatlanok.
Szekszárdon faluhelyi kakaspörkölt a sláger
Amikor először jön ide az ember elámul, hogy Szekszárd belvárosától viszonylag távolabb egy ekkora étteremmel és rendezvénytérrel találkozik. Ez jó is lehet, és rossz is, hiszen vagy hozzátok jön valaki egyenesen, vagy nem jön egyáltalán…

Valóban, nálunk nincs olyan, hogy „erre jártunk”. Hozzánk céltudatosan jönnek a vendégek. Nem a belvárosi éttermek közé tartozunk, így tudatosan jönnek hozzánk, azért hogy megkóstolják a bort, és hozzá az ételeket. Nem is panaszkodunk, hiszen a hétvégi napokon szinte csak asztalfoglalással lehet jönni.
 
Szekszárdon faluhelyi kakaspörkölt a sláger
Breining Dénes
 
Te vagy Norbi (Makk Norbert, a séf – a szerk.) jobb keze a konyhában. Látszik, hogy nagyon összeszokott csapatot alkottok, honnan az ismeretség?
 
Tulajdonképpen tőle kaptam kedvet a szakmához. Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, mondhatni együtt kezdtünk vendéglátással foglalkozni. Aztán néhány év szünet következett, mert mindketten külföldön dolgoztunk, majd egyszer felhívott Norbi, hogy volna-e kedvem idejönni a Bodri Birtokra. Volt. Ez 2012-ben történt, azóta újra együtt dolgozunk.
Közös munka gyümölcsei a szezonális étlapok is?
 
Ez úgy szokott kinézni, hogy Norbi kitalálja az ételeket, összeállítja az étlapot, majd átnézzük. Ilyenkor szívesen fogadja az ötleteket, de rendszerint nem sok variálnivaló van azon, amit ő megálmodik, ráadásul a stílusunk is hasonló, tehát inkább az egyes fogások lefőzésére, megkóstolására koncentrálunk. Ezt is együtt csináljuk, mindent megbeszélünk közben, így akkor is minden könnyedén megy, hogyha a séf valamiért nincsen itt.
 
Szekszárdon faluhelyi kakaspörkölt a sláger
 
Aztán nyilván élesben dől el, melyik fogás a jobban, és melyik a kevésbé kedvelt. Most ősszel, a szüreti szezonban melyek a sláger ételek?

A Szekszárdi Szüreti Napok ideje alatt mi is szüreti ételekkel készülünk. Imádják a vendégek az ilyenkor egyébként is népszerű grill konyha ételeit. Nagy sláger a faluhelyi kakaspörkölt, különlegesség a fehérboros kecskeragu, a kemencében sült ropogós csülök mindig népszerű, a kacsaburger cheddar sajttal, jalapeno paprikával pedig a fiatalok nagy kedvence. Készül még szilvakrémleves merlot habbal, kalács morzsával, almatorta vanília öntettel és még sok szüreti fogás.
Winelovers borok az olvasás mellé