Ha szilveszter, akkor lencse, malac és virsli. Ha a tradícióknál maradva mégis újra vágynál, most segítünk. Mutatunk három egyszerű ötletet, amik amelyek remekül fel tudják dobni a hagyományos ételeket. Az ajánlatunkból természetesen nem maradhatnak el a velük tökéletesen harmonizáló pezsgők sem. Hidd el, új élményben lesz részed.
Házilag készített „mindent bele” hotdog
Fotó: Garamvári / del.h-cdn.co
A virsli állandó visszatérő eleme a szilveszteri partiknak, éppen ezért nem árt kicsit újragondolni. Ha az idő engedi, az unalmas virsli-kenyér-mustár trió helyett a virsli (jó minőségű) akár házilag készített péksüteménybe (recept
itt) helyezve ezúttal hotdogként szervírozható. Innentől kezdve pedig nincs megállás, csak a fantázia szab határt a további tuningnak. Szerintünk mindenképpen kerüljön bele valami szaftosabb, zsírosabb kiegészítő – hosszú estére készülünk, ilyenkor jól jön a masszívabb alapozás. Nem árt, ha van a gyomrunkban valami "súlyos", hosszú lesz az este. Kiválóan passzol hozzá a cheddar sajt és a bacon, extrának pedig mehet hozzá karikázott savanyú uborka (egy lehetséges változat
itt).
Ajánlott pezsgő: Garamvári Furmint Brut
A pezsgő stílusát a furmint szőlőfajta jegyei határozzák meg. A másoderjesztés és az érlelés minimum 18 hónapig tart, ami a pezsgőt lekerekíti és némi édeskés fűszerességet is kölcsönöz neki. Ezzel együtt a savak továbbra is hangsúlyosak maradnak, aminek köszönhetően remekül harmonizálnak a zsírosabb ételekkel, akár (jó minőségű) hamburgerrel, vagy hotdoggal is. A savak tudnak ugyanis áthatolni a zsírosságon, ezáltal remekül frissítik a falatot. Tökéletes élmény!
Egzotikus lencseragu
Fotó: Garamvári / gaultmillau.hu
Nem kell megijedni, alapvetően egy hagyományos, sűrűbb lencsesalátáról van szó. Az étel különlegességét inkább a fűszerezés adja. Ízlés szerint használjuk a sherry-t, mézet, római köményt, citromot (héját reszelve, levét préselve) és a szójaszószt. A végeredmény egy nagyon izgalmas, édes-sós ízorgia lesz (egy egyszerűbb változat receptje
itt található). Akár csirkecsíkokat is lehet hozzá kisütni, az igazán bevállalósak pedig még chili-t is rakhatnak bele, hogy egy harmadik íz is megjelenjen.
Ajánlott pezsgő: Garamvári Don Giovanni
Először 2006-ban, Mozart születésének 250. évfordulóján készült ez a viszonylag magas cukortartalmú (20-25g/l) száraz pezsgő, amely pinot blanc és chardonnay alapborból készült tradicionális eljárással. Kiváló választás a lencseraguhoz, mert remekül tud játszani a szójaszósz sósságával, miközben kiemeli a méz és a sherry édességét.
Csak kívül klasszik malacsült
Fotó: Garamvári / schef.hu
A szilveszteri lakomák elmaradhatatlan résztvevője a malac (az ő nagy bánatára). Amit mi ajánlunk, az egy kívül hagyományos, belül viszont megbolondított változat. A malac bőrére mehetnek az alapfűszerek, nem kell különleges zöldfűszereket használni, így szépen kijön a malac íze. A bőr és a hús közé tölteléknek viszont készítsünk egy áfonyás, szilvás káposztás mixet (recept
itt). Sütéskor ne spóroljunk a zsiradékkal; legjobb a vaj.
Ajánlott pezsgő: Garamvári Evolution Rosé
100% pinot noir kékszőlőből készült rozé pezsgő. Szilárd gerincű tétel, finom savkkal, illetve a másoderjesztésből származó kevés cserzőanyaggal. Kiváló választás a malachoz, az ugyanis már rég túlhaladott nézet, hogy a vörösbor a vörös húsokhoz, a fehérbor pedig a fehér húsokhoz illik. Így bár a malac inkább a fehér húsúak közé tartozik, ízekben rendkívül gazdag és karakteres, ezért remekül illik hozzá egy tartalmasabb rozé tétel is. Ha mégis maradnál a hagyományoknál, és fehér pezsgőt választanál, akkor is van számodra egy különleges ajánlatunk; a blanc de noirs.
Blanc de noirs (blandönoár – feketéből fehér) pezsgő: a kifejezés arra utal, hogy a fehérbor csak kékszőlőből készült. Az eredeti francia pezsgők és más habzóborok, amelyeket csak pinot noirból és/vagy pinot meunier-ből (pino mönyijé) állították elő, általában sokkal testesebbek, gazdag gyümölcsösséggel és hosszú lecsengéssel. Az Amerikai Egyesült Államokban a blanc de noir (BdN) felirat jelezheti azt is, hogy enyhe rózsaszínes árnyalatot fedezhetünk fel a borban. Ezekre a borokra jellemző a szép savkészlet, sok gyümölccsel és esetenként egy leheletnyi cserzőanyaggal.