Rappay József személyében új borászt üdvözölhetett a közelmúltban a Szent Gaál Borház. A fiatal szekszárdi szőlész-borász Budapesten végzett a Kertészeti Egyetemen, azóta viszont négy kontinens kilenc országának vezető borászatainál fordult meg, hogy végül újra Szekszárdon kamatoztassa tudását.
A harminchat hektárnyi területtel rendelkező Szent Gaál birtok szőlészeti és borászati irányítását 2016 tavaszán vette át József, aki az utóbbi másfél évben történt változásokat – ami rengeteg új telepítést is jelentett – így foglalta össze:
"A borok stílusa a borvidék új szabályzása, a szekszárdi borászok által közösen megálmodott szekszárdi palack és végül jómagam miatt is változott. Nálunk egyértelműen a vörösboroké a főszerep. Gyümölcsös, fűszeres, jóivású, Szekszárdra jellemző borokat készítünk. Fajtaváltás is történt, ugyanis a kadarka alapú bikavért kékfrankos alapúra cseréltük, ebből adódóan a Bikavérünk jóval sötétebb színű, gyümölcsösebb, tartalmasabb lett. Kékfrankosunk kiemelt fajta, amiben Szekszárd jövőjét is látjuk. Mind házasításokban, mind fajtaborként, és nem utolsó sorban rozénak is kiváló.”
A kékfrankos tudatosabb hangsúlyozása mellett azt is elárulta József, milyen volt a 2017-es évjárat a Szekszárdi borvidéken: „Kimagasló vörösbor évjárat az idei. A meleg időjárás kedvezett a későn érő kékszőlő fajtáknak, ami végül komoly alapborokat eredményezett.” Fontos megemlíteni, hogy a borászat ültetvényei Szekszárd három fontos dűlőjében helyezkednek el: Baranyavölgy, Strázsa-hegy, Várdomb.
A Szent Gaál pincészet jelenlegi termőterületein kadarka, cabernet franc, cabernet sauvignon és zweigelt található, ám a cég borválasztéka ennél jóval bőségesebb. Ebben az évben ráadásul olyan újdonságokkal is készülnek, mint: