A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás
Kóstolási jegyzet
Stellenrust Chenin Blanc 2012
Egy nehezebb évjárat alapanyaga (január és február között történt a szüret) erjedt 80%-ban hidegen, acéltartályban, a többi fahordóban. Az erjedést ennél a tételnél fajélesztővel ösztönözték. Ára: 7 euro
Alkohol: 13,5 %; PH: 3,3; Maradékcukor: 4,8 g/l; Savtartalom: 6,7 g/l
Színe halvány citrom, illatában elsőre trópusi gyümölcsök és enyhén a battonage bíbelődés érződik. Közepes testből, élénk, érezhetően pótolt, szúrós savakból, kissé kilengő alkoholból épül fel a struktúra. A korty közepesnél valamivel hosszabb, benne sok mangóval, passiógyümölccsel, citromhússal. Lecsengésében sauvignonos jelleget ölt zöldalma és bodza képében. Zamatos, ízgazdag bor, de a szálkás textúrájával nem tudtam megbarátkozni. 81 pont
Stellenrust Chenin Blanc 2011
Az alapanyagot 3 hónapig francia és magyar tölgyfahordókban erjesztették, amelyet további 6 hónap battonage érlelés követett. Vadélesztővel készült a bor. Ára: 20 euro
Alkohol: 14 %; PH: 3,2; Maradékcukor: 6,2 g/l; Savtartalom: 7,7 g/l
Citromsárga színű bor. Vaníliakrémes, kókuszos illatok mögött ananászt érezni elsőre, idővel egy halvány füstösség is megjelenik. Alkoholja magas, savai szúrósak, amelyek teljesen felszaggatják a battonage adta, egyébként krémes konzisztenciát. Közepesnél nagyobb test és hosszú lecsengés jellemzi, telve seprős jegyekkel, melyek más aromát nem is engednek érvényesülni. Tartalmas holmi, de a savak izmossága itt is rontja az élvezeti értéket. 83 pont
Beyerskloof Pinotage 2011
Mint az tudott, nincs még egy olyan újvilági bortermelő ország, amelyiknek saját, autochton szőlőfajtája lenne. Dél-Afrika a kivétel, ahol a pinotage óriási népszerűségnek örvend. Ez a tétel 5 napos héjon áztatás után, a másodlagos erjedést követően kapott némi hordódongás kezelést, mert azt itt szabad. Egyébként azt mondják, Dél-Afrikában a gonosz embereknek négy típusát különböztetik meg: az emberrablót; a gyilkost; azt, aki gyerekeket molesztál; meg azt, aki pinotage-t készít. Ára: 20 euro
Alkohol: 14 %; PH: 3,6; Maradékcukor: 2,1 g/l; Savtartalom: 5,3 g/l
Közepesen mély rubinvörös szín után illatban kapunk egy kimondottan bogyós gyümölcsös, leginkább szedres hangulatot, meg valami édeskés, rózsás felhangot, ami nekem főképp azt az elcseszett menoirt juttatja eszembe, amiből szerintem Demeter Csabán kívül kevesek tudtak igazán iható és vállalható száraz vörösbort készíteni Egerben. Levegőztetéssel vizes földet és érintésnyi bakelitet is kapunk még. Utóbbi, mondja Kielmayer Kris, akár vírusos tőkéknek is betudható. Az alkohol kilóg, a tannin sok, meg érdes is. Lendületes savú a korty, a kékgyümölcsök szépen dolgoznak benne. Közepes test, közepesen hosszú lecsengés, közepes, de könnyen felejthető borélmény. Vad, rusztikus ital. Hörgős metálhoz ajánlom. 84 pont
Beyerskloof Pinotage Reserve 2008
Acéltartályban erjedt, majd 90%-a első, 10%-a másod töltésű francia hordókban érlelődött 21 hónapig. Amúgy, ha valaki a pinotage-ról szeretne egy a Kristianénál sokkal hosszabb lélegzetvételű munkát is olvasni, annak ajánlom a Táncoló Medve vonatkozó írását.
Alkohol: 14,5 %; PH: 3,6; Maradékcukor: 1,9 g/l; Savtartalom: 6,1 g/l
Sötét rubinvörös színű a bor. Illata szinte nehézkes, ahogy mondjuk egy fáradt olajé. De egészen más aromákat lehet körülírni: faszén, műanyag és egy kis festéklemosó. Mintha egy MÉH telepre vagy egy Tüzépre tévedtünk volna… Fekete bogyós, negrós, mentás, borszerű illatok csak sokára másznak elő. Kóstolva rengeteg, de jó minőségű, finom tannint, nagy testet, hosszú lecsengést tapasztalni. Ezek a tüzifás, kozmás, füstös aromák ízben is visszaköszönnek, és szinte felerősítik az egyébként sem kevés alkoholt. Rusztikus, vaskos, unintelligens bor ez is. Egy Lékóval sakkozni akaró NB II-es focistára emlékeztet. 83 pont
Németh Richard
|