Egy hosszú, fárasztó hét után talán az ember nem is vágyik másra, mint egy kis lazításra egy pohár bor társaságában. Múlt héten csütörtökön már alig vártam, hogy kiszakadjak a dolgos hétköznapokból, Budapest zajos közegéből, és egy kicsit más világba repüljek.
Fotók: Szabó Kata
Nem sokkal 6 előtt megérkeztem a Columbus Hajóra, ahol már az odavezető úton ilyen csodálatos panoráma fogadott.
Talán senkinek sem kell bemutatnom a pesti rakpartot, ami a város egyik legszebb része, és ahol a Columbus Hajó is megtalálható. Amint megérkeztem, máris elragadott a hely eleganciája, valamint a kilátás, ami a hajóról elém tárult. Nem sokára el is kezdtem kóstolókörömet.
Miután körbenéztem, rájöttem, egy pezsgővel szeretnék indítani, így a Frittmann pincészet tradicionális pezsgőjére esett a választásom. Ezzel kell kezdeni egy kóstolót, hiszen ez a tétel felért egy tavaszi szellő fuvallatával, emlékeztetett arra, amikor először érzed a tavaszi virágok illatát a telet követően. Na meg persze az élesztős, kekszes, krémes jegyeket.
Ezt követően a Katona pincészet felé vettem az irányt, hogy kóstoljak egy kis zöldfűszeres semillont. Innen nem is kell messze mennem, a következő asztalnál ugyanis egy ismerős arcot látok. Mivel én is részt vettem az Olaszrizling Októbert megelőző rizling teszten, ahol a Borbély Pincészet tétele nyerte el a legjobb olaszrizling címét, alig vártam, hogy megkóstoljam a többit is. Mondanom sem kell, most sem okozott csalódást Borbély Tamás egyetlen bora sem.
Elérkezett a rosék ideje, így a Dubicz pincészetnél folytattam a kóstolást, ahol igazi mátrai roséra leltem. Néhány asztallal odébb pedig a Fekete pincészet nérója következett, a fajtára jellemző tutti-fruttis és piros bogyós jegyekkel. A Vesztergom Pince könnyed, fűszeres kékfrankos roséjával zártam ezt a szakaszt, hogy aztán a vörösborok felé vegyem az irányt.
Mielőtt komolyabban elmélyültem volna bennük, elfogyasztottam a felszolgált könnyed vacsorafalatokat. A kézműves sonka a friss zöldségekkel, füstölt padlizsánkrémmel és bagettel tökéletes választásnak bizonyult, akárcsak hozzá a Twickel bikavér.
Ezután továbbhaladtam a vörösborokkal, így érkeztem el a szekszárdi Fekete pincészethez, ahol egy elegáns tanninokkal és érett, aszalt gyümölcsökkel rendelkező merlot-t is megkóstoltam.
Sajnos annyira belemerültem a borok kóstolásába, hogy hamar rám is esteledett, rájöttem, ideje visszatérni a valóságba, hiszen holnap munka, de mielőtt haza indultam volna, a Streit Zagonyi pincészet Villányi Franc-jával zártam az estét.
Köszönet jár a borászatoknak, a szervezőknek és az összes résztvevőnek ezért a hihetetlen estéért. Remélem, hamarosan ismét találkozunk!
A Winelovers Indian Summer Party 2019 kiállító borászai:
Borbély Családi Pincészet (Badacsony), Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Mátra), Fekete Borpince (Szekszárd), Frittman Borászat (Kunsági borvidék), Katona Borház (Balatonboglár) ,Köllö Zsolt Pincészet (Etyek-Buda, Pázmánd), Mörk Pincészet (Balatonfüred-Csopak, Balatonakali) , Streit Zagonyi (Villány), Twickel Szőlőbirtok (Szekszárd), Vabrik Pincészet (Etyek-Buda), Várszegi Pincészet (Balatonboglár), Vesztergom Pince (Balatonfüred-Csopak)