Felejthetetlen karácsonyi menük #16: egy fura madár az asztalon

Borászportál
2020. december 16., 08:30


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Most kiderül, milyen bor illik a strucchoz!
Felejthetetlen karácsonyi menük #16: egy fura madár az asztalon
Címlapfotó: www.cookpad.com
 
Az étel: strucc steak grillezett zöldségekkel
 
A strucchús  a grillkonyha egyik legújabb csillaga! Bár szárnyas, a vörös húsokhoz szokták sorolni, mivel a marhához hasonlóan erőteljes és gazdag az ízvilága, és zsírszeegényebb, mint például a pulyka. Egy 100 grammos strucchús pogácsa majdnem 30 gramm fehérjét tartalmaz, ugyanakkor csak 6 gramm zsírt. Ráadásul B12-vitaminból a napi adag dupláját viszed be egy ekkora szelettel. Ma már szerencsére több helyről is beszerezhető, még házhoz is szállítják egyes húsáruházak. Végül, de nem utolsó sorban remekül illik a vörösborokhoz is. Mint például a lenti kiváló szekszárdi cabernet franc-hoz!
 
 
Hozzávalók (4 adag)
  • 1 kg strucc steak hús
  • 12 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • ízlés szerint kakukkfű
  • ízlés szerint őrölt tarka bors
  • ízlés szerint zsálya
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint rozmaring
  • 0,5 dl worcestershire szósz
  • 3 db kaliforniai paprika
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db csemegekukorica
  • 1 db cukkini
 
1. A húst lehártyázzuk, megmossuk.
 
2. Előkészítjük a pác hozzávalóit, amit egy tálban összekeverünk. A vöröshagymát ledarálva, a fűszernövényeket finomra csipkedve. Beletesszük a 0,5 dl worcestershire szószt.
 
3. A steaket több helyen beszúrjuk, majd megtűzzük a fokhagymagerezdekkel. Enyhén sózzuk és friss borsot őrlünk rá.
 
4. A páccal megkenjük. Üvegtál aljába teszünk egy kis pácot, rá a húst, majd a maradék pácot.
 
5. Végül extra szűz olívaolajjal zárjuk és 1-2 napra hűtőbe tesszük.
 
6. Végül szenen mindkét oldalát meggrillezzük.
 
7. A grillzöldség alapanyagait mossuk meg és tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Sóval, kakukkfű és őrölt borssal ízlés szerint fűszerezzük és kevés olívaolajban forgassuk át sütés előtt.
 
8. A kukoricát beteavajaztam és sóztam. Jó étvágyat!
 
(Forrás: cookpad)
 
A bor: Prantner Pince (Szekszárd) Cabernet Franc 2017
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #16: egy fura madár az asztalon

Egy remek évjárat szép bora. Nagy elvárásainkat könnyen teljesíti. Mélyvörös szín, vastag robusztus test, érett fekete gyümölcsös illat. Bársonyos, hosszan tartó íz. 

Fajta: 100% Cabernet Franc
Dűlő: Előhegy
Alkohol: 14 % vol.
Redukáló cukor: 1 g/l
Sav: 5,2 g/l
Érlelés: 14 hónap tölgyfa hordó
 
 
 
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé