Apa és fia külön-külön megalkotott borának összeházasításával jött létre a tétel, amelynek nevében a 100-as szám arra is utal, hogy éppen száz évesek együtt. A bort kizárólag magnum palackba töltik le, limitált mennyiségben: mindösszesen 100 sorszámozott tétel lesz elérhető. Darabját 100 ezer forintért lehet majd megvásárolni, de csakis a májusi előjegyzés alapján, a Szent Tamás Pincészetnél.
„Az Úrágya dűlőben ’98-tól kezdtünk el birtokot vásárolni, ahol jelenleg 11 hektárunk van. Nincsen minden része betelepítve, mert csak nagy munkagépekkel lehet feltárni ezeket a területeket a sziklák miatt. 2015-ben a fiam vásárolt egy hektár szőlőt a dűlő észak-keleti részén, ennek a termése adta a Szepsy 100 ötven százalékát, amelyet István készített a Szent Tamás Pincészetnél - magyarázta lapunknak Szepsy István.
A tétel másik felét az Úrágya 63 parcellájáról szüreteltük, és a családi pincében erjesztettük. Ennek a két bornak a házasításával született meg a Szepsy 100, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a dűlőre. Az Úrágya másodosztályú besorolást kapott az ezerötszázas évektől kezdődően, mert a gerincén elhelyezkedő szőlőben nem terem annyi aszú. De olyan energia kisugárzása van ennek a területnek, amellyel foglalkozni kell. Minden módon terelni kell a dűlőkre a hangsúlyt, ez a legerősebb láb. A fiam ötlete volt a név, hiszen még egyszer nem leszünk 100 évesek együtt. A bor gyűjtőknek szól” - tájékoztatott a borász.