Életmód - Brit kutatók szerint már heti egy-két pohár pezsgő elfogyasztása is ellensúlyozhatja az öregedéssel járó memóriavesztést, és késleltetheti a demencia (szellemi teljesítőképesség hanyatlása) kialakulását.
A brit Reading Egyetem kutatói megállapították, hogy a valódi pezsgőben lévő fenolok javíthatják a környezetből érkező információk feldolgozásáért és tárolásáért felelős térbeli memóriát. Ezek a vegyületek ugyanis kedvezően befolyásolják azokat a fehérjéket, amelyek az emlékek megőrzését elősegítik.
Az Antioxidants and Redox Signalling szakfolyóiratban megjelent cikk leírja, hogy az emlékek megőrzéséért felelős fehérjék az öregedés miatt kevésbé képesek már ellátni a feladatukat, ezáltal az információtárolás hatékonysága és a degeneratív betegségek kockázata megnő. A pezsgő viszont kedvezően hat ezekre a fehérjékre, mivel aktív állapotban tartja azokat, és így segíthet lassítani az időskori memóriavesztést.
A kutatás vezetője kiemelte, hogy korábban a vörösborral kapcsolatban már születtek hasonló eredmények, de most először sikerült bebizonyítani a pezsgő memóriavédő hatását. Mint köztudott a vörösbort a benne lévő flavonoidok teszik igen hatékonnyá.
A Pinot Noir, Pinot Meunier és Chardonnay szőlőfajták felhasználásával, hagyományos eljárással készülő pezsgő - amely nem tartalmaz flavonoidokat - minden bizonnyal a benne lévő fenolvegyületek révén fejti ki pozitív hatását.
Szemlézett tartalom. Az eredeti cikk az [origo]-n olvasható.