Pezsgő Szalon Nagy Pezsgő Kóstoló első mesterkurzusa a tradicionális készítésű pezsgőkről szólt - a műfaj szerelmesei igen kellemes borsorral ismerkedhettek meg, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezetésével.
A pezsgő, mint ital definiálása és rövid történeti áttekintés után a tudatos kóstoláshoz kaptunk néhány igen hasznos tippet. A hét tételes sorban nem csupán champagne-ok szerepeltek, hanem cavat, cremant is kóstolhattunk.
A nemzetközi sorban szépen megfért a magyar is, sőt. A sort a Kreinbacher Prestige Brut pezsgőjével nyitottuk, mely szépen nyílik, illatában és ízében intenzív, aromáiban főleg almás, minerális, citrusokkal kiegészülve. Nagyon kellemes savak, hosszú lecsengéssel. Elegáns, izgalmas.
Másodikként egy remek cava érkezett, mégpedig a Raventos család La Vida al Camp Cava Brut organikus, hagyományos stílusú cavaja. Minimum 18 hónapos érlelés után degorzsálják, sós, ásványos, csonthéjas gyümölcsökkel teli. Szépen nyílik, kiváló tartás, jó savak. A mesterkurzus egyik kiemelkedő tétele.
Majd egy cremant került a poharakba: Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brutje. Három évjárat házasítása: 2010, 2011, 2012. Chardonnay alapanyag. Zöldalmás, almás karakter, őszibarackkal kiegészülve. Kevésbé győzött meg.
És megérkeztünk Champagne-ba. A Veuve Clicquot két champagne-ját is megízlelhettük, az első a Ponsardin Brut volt, amely pinot noir, chardonnay és pinot meunier házasítása. Kellemes vajasság. Őszibarackos, fűszeres, finom ásványos. Szép szerkezet, hosszú. A másik pedig a Scream Your Love rosé volt: illatában kissé visszafogott, finom gyöngyözés, friss, könnyű, játékos. Epres, málnás, nagyon „csajos”. Az előzőhöz képest kevésbé elegáns, viszonylag hosszú.
Hatodik volt a sorban Ruinart Blanc de Blancs-ja, talán ez volt a legszebb a sorban.100% chardonnay. Illatában és ízében is izgalmas. Vajas, kekszes, ostya íz, gyümölcsökkel kiegészülve. A korty betölti a szájüreget. Jó szerkezet, hosszú. Elegáns.
Évjáratos champagne-nyal zártunk, méghozzá a Billecart-Salmon Brut Vintage 2006-tal. 70% pinot noir, 30% chardonnay. 5 év seprőn. Élénk, lendületes savak. Friss, gyümölcsös, szőlős jegyek. Kell még neki idő.
A teltházas kóstoló rögtönzött közvélemény kutatása alapján (csak a champagne-okat figyelembe véve), majdhogynem holt versenyben végzett az élen a Veuve Clicquot Ponsardin Brut és Ruinart Blanc de Blancs champagne-ja. Valóban ízlés dolga, hogy ki melyiket részesíti előnyben, én szívesen fogyasztom mindkettőt, sőt Kreinbacher pezsgőjét is, a fenti csodálatos cavaval karöltve.