Kovács Nimród egészen elképesztő kékfrankossal nyert idén a Borászportál és a Vinoport által tartott Kékfrankos Április vakteszten. A 2012-es Monopole Blues Kékfrankost a Kékfrankos Április Nagykóstolón csíptük el.
Mik a recept hozzávalói?
A különleges borokat adó Nyilasmár és Nagyfai dűlők érett, gyümölcsös szőlőt adnak, mely majd szépen mutatja a terroir jegyeit is.
22 hónapot töltött hordóban: leginkább (70%-ban) másodtöltésű francia barrique, 30%-ban pedig vadiúj tölgyfahordóban
Száraz-meleg nyár, és jól megválasztott szüreti időpont
Mindezeknek (is) hála egy igazán komplex, arányos, picit olajos-krémes, de gördülékeny bor született. Színe lilába hajló mélyrubin, illatában érett meggy, ribizli, és izgalmas füstösség, kortyában pedig szeder és ibolya hömpölyög, selymes, nem bántó tanninokkal, és az egyedi terroir ásványosságával. Nem túl sok, nem túl kevés, pont jó.
Ropogós-omlós sült kacsával, vagy csirkepaprikás-nokedli kombóval enném.