Felejthetetlen karácsonyi menük #24: az öröksláger

Borászportál
2020. december 24., 09:01


Különleges de mégis tradicionális karácsonyi étel-bor párosításokat bemutató sorozatunk befejező részében minden földi jóval telepakolunk egy levest és kínálunk hozzá egy a nevéhez méltóan szűnni nem akaró élményt nyujtó vörösbort. Kellemes ünnepeket!
Felejthetetlen karácsonyi menük #24: az öröksláger
Címlapfotó: nosalty.hu
 
Tárkonyos-vargányás vaddisznó raguleves
 
Vaddisznócomb, zöldségek, gomba, tárkony, tejszín, citrom, Lajvér Infinity - méltó megkoronázása a jobbnál jobb karácsonyi menüket bemutató sorozatunknak. Ezúton is kívánunk Neked és minden olvasónak kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet és persze jó étvágyat a sok finomsághoz. Reméljük, valamelyik elnyerte a tetszésedet.
 
 
Hozzávalók 4 főre
  • 40 dkg vaddisznóhús (comb)
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 kis db karalábé
  • 2 dkg vargánya gomba (szárított)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 tk tárkony (szárított)
  • 4 db babérlevél
  • 9 dl víz
  • 2 dl habtejszín
  • 1 ek tárkonyecet
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 ek ecet (az áztatáshoz)
 
1. A szárított vargányátalaposan megmossuk, majd vízbe áztatjuk. 1 óra múlva leszűrjük, kicsavarjuk.
 
2. A húst szintén alaposan megmossuk, és minimum 3 órán keresztül ecetes vízben áztatjuk (1l víz+1 ek ecet), hogy a hús teljesen megtisztuljon.
 
3. A felaprított vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a felkockázott vaddisznócombot is, és kicsit megpirítgatjuk, majd a vizet többször aláöntögetve majdnem készre pároljuk (kb. 2,5 óra).
 
4. Hozzáadjuk a majdnem puha húshoz az apróra vágott zöldségeket, a gombát és kicsit együtt pirítjuk.
 
5. Fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal.
 
6. Megszórjuk a liszttel, és kisebb adagokban hozzákeverjük a 9 dl vizet és a 2 dl tejszínt is, majd az egészet jól kiforraljuk (kb.15 perc).
 
7. Tálalás előtt fél citrom kifacsart levével, és tárkonyecettel savanyítjuk.
 
(Forrás: nosalty)
 
A bor: Lajver Szekszárdi Infinity Cuvée Selection 2015 
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #24: az öröksláger
 
Egy határozott Szekszárdi Cuvée Cabernet franc dominanciával az első, amit illatban mutat. Bogyós gyümölcsök és érett málna kortyban, elegáns hordós jegyek, az édesfűszerek, a pörkölt jegyek, a kellemes tanninérzet teszik tartalmassá. Van benne erő, feszesség, gyümölcs és fűszer, no meg tartós zamatok. Keménykötésű, a potenciál nagyon is benne van. Ételekhez, poharazgatva, no meg pincében tartva éveken át maradandó élmény lesz még.
 
Hogyan készül?

Kézi fürtválogatás. Rozsdamentes tartályban, reduktív térben történő alkoholos erjesztés. Minden tétel külön érlelve, a legjava kiválogatva és összeházasítva. Alapvetően 12 hónapig történik az érlelés tölgyfahordókban, azonban a Cabernet Franc esetében ez 14 hónapra is kitolódhat.
 
Miből van? 
60% Cabernet Franc
30% Merlot
10% Cabernet Sauvignon
 
Díjak, kitüntetések:
Bátaszéki Borverseny – aranyérem, 2018
 
Alkohol: 13,5%, Sav: 5,4g/l
Winelovers borok az olvasás mellé