A borászatban, borkóstolás során leggyakrabban használt kifejezések gyűjteménye.
Malátázott árpa és legalább egy másfajta - nem malátázott, hanem főzött - gabonamag keverékéből erjesztik és utána általában folyamatos
lepárlással készítik. Ha csak egyféle gabonaszemet használnak, akkor single grain típusról van szó.
Franciaországban
Beaujolais vidékén, gránitos talajon telepített
kékszőlő fajta. Itt a
gamay nagyon szép formáját mutatja: friss, dzsúszos, intenzíven gyümölcsös, epres ízvilágú vörös, könnyű
tanninnal. Ez a szőlőfajta szinte kizárólag Beaujolais vidékén terem, miután II. (Bátor) Fülöp,
Burgundia hercege 1395-ben kivágatta az összes tőkét a vidék és a világ talán legnagyobb presztízsű dűlőiből, a kissé északabbra fekvő Côte d’Or-ból, mondván, e nemes ültetvényekre nem való ez a középszerű bort adó, „plebejus” szőlő.
A növények, az állatok és a mikroorganizmusok olyan faj- és fajtagyűjteménye (fajtatermesztett növények vagy -tenyésztett állatok csoportja a fajon belül), amely a különböző vad és nemesített fajok és fajták genetikai információkészletét hivatott megőrizni. Ma már világszerte a botanikus kerteken, az állatkerteken, a növénynemesítési fajtagyűjteményeken kívül olyan új tárolási technikákat is kialakítottak, mint pl. a mélyhűtési technika, amely szervek, szövetek, ivarsejtek hosszan tartó konzerválására szolgál.
A borok gerincét azok
sav- és
csersavtartalma adja meg. Ezek adnak tartást a bornak, amelyhez a többi alkotóelem illeszkedik.
Tokaji hordótípus. Nevét Gönc községről kapta. A XIX. században kialakult 160 icce, vagyis 136,6 liter űrtartalmú tölgyfahordó.
Aszúborok készítésekor fontos eszköz volt régen. Az aszú annyi puttonyos volt, ahány puttony
töppedt szőlőszem került egy gönci hordó
alapborba.
A XIX. század híres szőlésze. Fajtagyűjteménye Európa-hírű volt.
Francia, Cognac vidékéről származó italkülönlegesség. A Grand Marnier Louis Alexandre Marnier találmánya és receptúrája a XIX. század óta változatlan, a pontos összetevők titkosak. A legfinomabb cognachoz keserűnarancs héját adják, majd különböző fűszerekkel és vaníliával ízesítik. Az italt végül cukorsziruppal édesítik, majd tölgyfahordókban érlelik. A Grand Marnier volt az első exportra kerülő francia likőr, exportforgalma a mai napig megelőzi a többi híres francia likőrét.
Kimagasló évjáratból származó
spanyol bor.
Vörösbor esetében kötelező az öt éves érlelés, amiből legalább kettőt tölgyfahordóban kell töltenie az italnak.
Szigorúan szelektált, csúcsminőségű
házasított borok megnevezése.