Borlexikon

A borászatban, borkóstolás során leggyakrabban használt kifejezések gyűjteménye.

Az ír és amerikai márkájú whisky-k írásmódja.
A whisky (a skót és kanadai írásmód szerint) olyan égetett szesz, amely őrölt gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban - többnyire tölgyfa - való érlelésével készül. A gabona - whisky-típustól függően - lehet árpa, árpamaláta, rozs, rozsmaláta, búza, kukorica vagy ezek keveréke. A whiskyket alapanyaguk, alkoholtartalmuk, készítésüknek módja és minősége alapján sokféle csoportba sorolják. Létezik maláta-, gabona, kisüsti-, kevert-, és hordóerősségű whisky.
Borospalackokon olvasható kifejezés, jelentése, hogy a bor nem fajélesztőkkel, hanem vadélesztőkkel erjedt, ez a kifejezés sokszor összetettebb ízű borra utal.