A borászatban, borkóstolás során leggyakrabban használt kifejezések gyűjteménye.
A japán
whisky mintája a single malt skót whisky, bár van példa blended japán whiskyre is. Az árpamalátát égetőkemencében szárítják, nagyon kevés tőzeg adagolásával, a cefrét kisüsti módszerrel párolják. Hosszú ideig úgy gondolták, hogy a skót típusú whiskey, ha nem Skóciában készül, akkor sokkal gyengébb minőségű, mint az igazi, de vak
kóstolással végrehajtott összehasonlítások azt mutatták, hogy nincs minőségbeli különbség, sőt néhány márka felülmúlhatja pontszámban skót megfelelőjét.
A
csemegeborok egyik fajtája. Nevét arról kapta, hogy olyan szőlőszemekből készül, amelyek előzőleg megfagytak. A szőlőben a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és emiatt a fagyott szőlőből nyert bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, gyakran nagyon édes, ugyanakkor magas
savtartalmú. Más csemegeboroktól eltérően a jégborok alapjául szolgáló szőlőfajták nem fogékonyak a
nemespenészre és ez is befolyásolja a bor karakterét. A leghíresebb jégborokat
Németországban és
Ausztriában állítják elő. A világ legnagyobb jégbortermelője Kanada, ahol a fagyos időjárás éves érkezése sokkal biztosabban kiszámítható, mint más jégbortermelő országokban.
Olyan palack, melynek űrtartalma 6 normál palackénak felel meg, azaz 6 x 0,75 liter, tehát 4,5 literes.
A Kárpát-medencében
őshonos fajtánk ma már szinte kizárólag
Somlón, és a
Balaton-felvidék, valamint
Badacsony egyes területein terem kis mennyiségben. A juhfark meglehetősen érzékeny. Nagy, alul visszakunkorodó fürtje hajlamos a rothadásra (akár
botritiszesedhet is). Csak teljesen beérett alapanyag esetén, és
hozamkorlátozás mellett képes nagy borokat adni,
savai erősen rusztikusak. Többnyire kívánja a hordós érlelést, de azért elvétve találkozhatunk szép
reduktív tételekkel is.
Aromatikája inkább neutrális, hűvösebb évjáratokban
florális jegyeket mutat.