A borászatban, borkóstolás során leggyakrabban használt kifejezések gyűjteménye.
Magyarországon jellemzően Márton napján mutatják be a legutolsó évjárat borait. Az újborokat primőr boroknak is hívják, s általában a tavasz beköszöntéig fogyaszthatók. Eredete a francia
Beaujolais nouveau borral kezdődött.
Az újvilági borok az ezredforduló környékén kezdtek betörni az európai piacra. Ez minden bizonnyal azért történt, mert az újvilágiak hihetetlenül tudatos, célirányos
marketingtevékenységgel rövid idő alatt elképesztő volumenű kiviteli eredményeket tudtak felmutatni. A legjelentősebb térségek e tekintetben
Ausztrália,
Chile,
Kalifornia,
Dél-Afrika és
Argentína, illetve a valamivel kisebb exporteredményeket produkáló Brazília és
Új-Zéland. Ezekben az országokban különböző természeti adottságok között, részben egymástól és az európaitól is eltérő borpiaci szabályozásoknak megfelelően, különféle méretű pincészetekben - a családi vállalkozástól a hatalmas vállalatokig - készülnek a borok, amelyek éppen ezért rendkívül sokfélék lehetnek.