A borászatban, borkóstolás során leggyakrabban használt kifejezések gyűjteménye.
A
gyöngyözőbor természetes, vagy mesterséges szén-dioxidot tartalmazó bor.
A magyar bortörvény szerint a bor a szőlő gyümölcséből, erjesztés útján készült ital. A más gyümölcsökből, de ugyancsak
erjesztéssel, és
cukor hozzáadásával készült italt gyümölcsbornak nevezzük. A gyümölcsbor egyféle gyümölcsből készül, amelynek nevében a gyümölcsöt is megnevezik. pl.: almabor, málnabor, meggybor, ribizlibor stb. A gyümölcs íze és
zamata a borban csak kis mértékben csökken, míg a hozzáadott, vagy a gyümölcsben lévő cukorból
alkohol képződik. A gyümölcsbor vitamintartalma egyes esetekben a szőlőbor vitamintartalmának többszöröse is lehet.
A nagy
vörösborok életének korai szakasza. Ebben a gyümölcsösség a
tanninnal egyenlő súlyú ízhatást ad. A borok meggyőzőek, sőt vonzók, de a végleges megítélésre ekkor még nincs lehetőség. A gyümölcsös ízek hordozói labilis vegyületek. Fennmaradásuk több tényezőtől függ. Ezzel szemben stabilnak mondható tulajdonság az
egyensúly, az
extraktédesség és a tannin érettsége.