Bizonyos esetekben nem célszerű a
spontán erjesztés, ezért a korszerű
borászati technológiák térhódításával széles körben elterjedt a
fajélesztők alkalmazása. Alkalmazásuk feltétele, hogy a
must „saját” élesztőit kizárjuk a folyamatból. Ennek legegyszerűbb eszköze a kénessavas nyákázás. Ezután ülepítjük, majd a tisztáját lefejtjük a mustnak. A fajélesztő alkalmazásakor ügyeljünk arra, hogy annak térfogata kb. 30%-kal megnő, tehát hagyjunk megfelelő űrt az erjesztőtartályban. A tartályt hagyjuk nyitottan, mivel a levegő segíti az erjedés megindulását, az
élesztő gyors elszaporodását. Az erjedés menetét célszerű naponta kétszer-háromszor ellenőrizni, s meggyőződni annak helyes menetéről. Figyelni kell, hogy a cukortartalom egyenletesen fogyjon, a must ne melegedjen túl, és hogy az erjedés során nem jelentkeznek-e rendellenes íz-és szaganyagok a mustban.