A
chardonnay DNS profilja alapján a
pinot noire és a goulais blanc természetes keresztezéséből jött létre. Viszonylag korán fakad, és érési ideje sem tartozik a későinek mondott időszakhoz. A
világfajták közül talán a legjobban képes alkalmazkodni. Itt a természeti környezetet és a különféle termesztési módokat éppúgy értjük, mint a szőlőfajta változatosságát. A fagyot a tenyészidőszak egyik szakaszában sem kedveli. A legszebb borokat száraz iskolázásban adja, különösen szereti a meszes, krétás talajokat. Kiválóan alkalmas nagy
terroir-ok bemutatására is, legelegánsabb változatai
Burgundiában, kissé hűvösebb klímán teremnek, legjobb szerkezetű borainak élettartama évtizedekben mérhető. A hordós érlelésű száraz borok egyik etalonját a chardonnay adja, de a
pezsgőkészítésben is megkerülhetetlen tényezővé vált
Champagne-ban. Itthon főként az
Etyek-Buda régióban, és
Balatonboglár környékén használják pezsgő
alapborként, de
Eger meszes és
Csopak permi homokkővel borított kőzete szintén remek termőhelyei a fajtának.