Olyan ital, amelynek
cukortartalma legalább 70-100 g/l, alkoholtartalma legalább 15%, és valamilyen
alkoholpárlat ízesítésével állítják elő. A likőrök ízesítése különböző élelmiszerekkel és
aromaanyagokkal lehetséges, ám gyümölcslikőröknél és növényi likőrök esetén aromaanyagok az Európai Unióban nem használhatóak. A készítés gondossága és az ahhoz használt anyagok tisztasága szerint megkülönböztetnek finom (rosoglio) és közönséges (aquavitae)
likőröket. A nagyon sok cukrot tartalmazó, olajsűrűségű likőröket krémlikőrnek (cremes) nevezik. Ilyen a tojáslikőr, a kávé- vagy a kakaólikőr. Az ánizslikőr jellegzetessége, hogy vízzel felhígítva színtelenről zavaros színre vált, ugyanis az alkoholtartalom bizonyos szint alá csökkenésével az ánizsolaj kicsapódik az oldatból.