A
pezsgő a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése a palackban megy végbe. Az alapborokat
tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak. Pezsgő és
habzóbor ezerféle változatban és kiszerelésben készül, de a piac minőségi területét továbbra is
Champagne uralja. A jó champagne karcsú, de határozott
savú bor, jellemzően kekszre, briósra emlékeztető
aromával, krémes szerkezettel, alapvetően üde jelleggel. Ezek a vonások az éghajlatra vezethetők vissza: az észak-franciaországi Champagne a világ egyik leghűvösebb
borvidéke, ahol szinte alig érik be rendesen a szőlő. Magyarországon pezsgőkészítéssel először Esch és Tsa foglalkozott, majd a pécsi Littke (1876). Az 1880-as évektől pedig a budafoki Törley cég foglalkozott pezsgőgyártással, ők a mai
Etyek-budai borvidék területén termelték a pezsgő
alapborokhoz szükséges szőlőt.