A
fehérbor általában
fehérszőlőből készül, színe azért fehér. A technológiától, termőterülettől, a bor korától és a szőlőfajtától is függhet a fehérborok valódi színe. A zöldesfehér árnyalattól egészen a szalmasárgáig terjedhet a
színskála. A fehérbor azért világos színű, mert a fehér szőlő héjában nincsenek olyan színanyagok, amelyek a színét jobban megfestenék. Napjainkban a klasszikus, hordós érlelésű fehérborok, és desszertborok mellett (ld.
Tokaji) igen népszerűek az ún.
reduktív technológiával készülő, könnyed, gyümölcsös borok (
etyeki,
neszmélyi fehérek), amelyek színe a legvilágosabb. Speciális technológiával
kékszőlőből is lehet fehérbort készíteni (
Blanc de Noir). Olyankor a szőlő leve gyorsan elválasztásra kerül a héjtól, melynek színanyaga nem ázik bele a
mustba.