Egyre nagyobb bizonyosságot nyert az elmúlt években, hogy a
Furmint DNA-profilja alapján valóban Tokajhoz köthető. Ez a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajta adottságait tekintve világviszonylatban is a legjobbak között van, és jó évjáratban, gondos szőlészeti munka mellett hazánk emblematikus borát adja. Eleganciája a Rajna menti száraz
rizlingekéhez hasonlítható. Határozott, sokszínű, mégis elegáns és visszafogott, finom
textúrával, kifogástalan arányokkal. Savtartalma általában magas, de pont ez adja utánozhatatlan karakterét. Jó cukorgyűjtő képessége miatt száraz iskolázásban is magas alkoholtartalommal bír. Illata határozott, és kisebb koncentrációnál is
fajtajelleges. Gyakran körte, birs és szegfűszeg illata keveredik benne. Az édes furmint késői szüreteléssel önállóan, a hárslevelűvel vagy a
sárgamuskotállyal együtt legtöbbször édes szamorodniként,
aszúként érik Hegyalján. A nagy cukorgyűjtő képessége ellenére az aszúborokban, vagy a
késői szüretelésű furmintokban nem az édesség, hanem az
egyensúly és a harmónia dominál. A remek savszerkezet és gazdag
ásványosság adja ezeknek a boroknak a szépségét, és nem utolsó sorban az érlelhetőségét. Tokajt és Somlót leszámítva egyelőre nem terem belőle nagyobb mennyiség borvidékeinken, de a Kárpát-medence több területén is próbálkoznak újratelepítésével.