Borlexikon


A kadarka az egyik legősibbnek nevezhető kékszőlő fajta, vélhetően Albánia, vagy a mai Törökország területéről származik. A Kárpát-medencében a XIV-XV. század környékén honosodott meg. Nagyon érzékeny, csak kiegyensúlyozott és viszonylag meleg évjáratokban ad biztos termést. Emellett kifejezetten változékony is, és hajlamos a mutálódásra. Nem véletlen, hogy a kadarkával kapcsolatban elhangzó egyik leggyakoribb kérdés az, hogy vajon melyik is lehet az igazi, és ez okozza a legnagyobb fejtörést a fogyasztóknak és a termelőknek egyaránt. Bora könnyed, savakban gazdag, elegáns szerkezetű, tannintartalma pedig kifejezetten alacsony. Aromatikája először mindig fűszeres, és csak utána érkeznek a gyümölcsök. Két fő termőterülete Szekszárd és Eger, de a Szerémség, Ménes, Hajós és Muzsla környékén is találkozhatunk szép tételekkel.