A
kadarka az egyik legősibbnek nevezhető
kékszőlő fajta, vélhetően Albánia, vagy a mai Törökország területéről származik. A Kárpát-medencében a XIV-XV. század környékén honosodott meg. Nagyon érzékeny, csak kiegyensúlyozott és viszonylag meleg évjáratokban ad biztos termést. Emellett kifejezetten változékony is, és hajlamos a mutálódásra. Nem véletlen, hogy a kadarkával kapcsolatban elhangzó egyik leggyakoribb kérdés az, hogy vajon melyik is lehet az igazi, és ez okozza a legnagyobb fejtörést a fogyasztóknak és a termelőknek egyaránt. Bora könnyed,
savakban gazdag, elegáns szerkezetű,
tannintartalma pedig kifejezetten alacsony.
Aromatikája először mindig fűszeres, és csak utána érkeznek a gyümölcsök. Két fő termőterülete
Szekszárd és
Eger, de a Szerémség, Ménes,
Hajós és Muzsla környékén is találkozhatunk szép tételekkel.