Borlexikon


A szőlőfeldolgozás során a mustba több-kevesebb szilárd részecske kerül. Ezek részben a héj és a bogyóhús darabjai, valamint a héjra tapadt talajszemcsék, stb. A feltárás során természetes úton is képződnek zavarosító anyagok a nagy molekulájú, nitrogén tartalmú vegyületek, polifenolok, poliszaharidok kicsapódásával. Az üledék egy része (a héjdarabok és a bogyóhús darabjai) a bor minősége szempontjából kedvező hatásúak, míg más anyagok (p1.: penészgomba, növényvédőszer-maradványok) károsak is lehetnek. A musttisztítást azért végzik, hogy ne jussanak túlsúlyra a kedvezőtlen hatású, illat- és ízrontó anyagok. A mustot lehet tisztítani ülepítéssel, derítéssel, szűréssel, szeparálással. Legkiméletesebb az ülepítés. A 4-6 órás ülepítés megfelelő tisztulást eredményez az egészséges szőlő mustjában. A penészes, rothadt szőlő mustját igen erőteljes tisztításnak (nyálkázás) vetik alá erjesztés előtt. Olyankor jelentős mennyiségű kénessavval gátolják meg az erjedés beindulását.