A
portói bor
Portugália Douro borvidékén, szigorú módszertani előírások betartásával gyártott bor eredetmegjelölése. Bár Portugáliában termelik, az angoloknál terjedt el leginkább. A "portói bor" nevet a 17. század második felétől használják - azért ez a név terjedt el, mert a bort Porto kikötőjéből szállították az egész világra.
Azt nem tudni pontosan, hogy kik kezdtek el portói stílusú bort készíteni, de az biztos, hogy azután terjedt el, hogy 1678-ban az angolok háborúzni kezdtek a franciákkal. Készítésekor a
must erjedését annak beindulása után 3-4 nappal (amikor annak természetes alkoholtartalma mintegy 6-9 százalék) körülbelül 1:5 arányban 77% alkoholtartalmú semleges
borpárlat hozzáadásával (avinálással) megállítják. Ettől a bor édes marad, mivel kierjedetlen cukor marad benne, alkoholtartalmát pedig a hozzáadott
brandy 18-22% közé emeli.
A portói erős, karakteres desszertbor és mindig
cuvée - a legtöbbször különböző évjáratok keveréke.