A
portugieser eredetét a mai napig homály fedi, de a Kárpát-medencében, és különösképpen
Villányban szinte őshonosnak számít ez a
köztes kékszőlőfajta, melyet hazánkban kékoportóként emlegetünk. Alacsony
savtartalma, és csekély
tannintartalma miatt is kedvelt, valójában a mindennapok bora. Hosszabb
érlelésre csak akkor alkalmas, ha erőteljes
terméskorlátozás mellett, komoly talajon, esetleg egy háború előtti fajtaváltozatból született borát nagyon gondosan érlelik.
Aromatikája meggyes, ribizlis, alapvetően nagyon gyümölcsös, és az átlagos borokat célszerű 2-3 éven belül elfogyasztani. Villány mellett minden vörösbortermő vidéken megtalálható, de a legtöbb helyen
házasításokban használják. Mivel a leggyorsabban érő
vörösbort adó fajta, ezért
újborként évről évre találkozunk vele Szent Márton ünnepén.