A
Sauvignon Blanc a
Loire mentéről származik, a
cabernet franc-nal karöltve szülője a
cabernet sauvignon fajtának.
Világfajta, és az
aromás szőlőfajták közé sorolják. Ragyogó
savszerkezete, élénk
aromavilága igen népszerűvé tette az elmúlt évtizedekben.
Lisztharmatra és viszonylag tömött fürtjei miatt a
botritiszre is érzékeny. Ez a természetes
édes borokat is készítő termőhelyeken előnyös (pl.
Sauternes), a száraz boros vidékeken védekeznek ellene. Aromavilágának erőteljessége (hűvösebb termőhelyeken vegetális tónusok, spárga, egres, citrusok, melegebb vidékeken passiógyümölcs, mangó) csábító, de ez kifogástalan savszerkezettel ritkán párosul. A Loire mentén termő sauvignon blanc borok java része Sancerre és Pouilly Fumé települések környékén készülnek, leggyakrabban
reduktív iskolázásban. Aránylag fiatalon fogyasztják őket, illat- és ízviláguk kevésbé attraktív, mint
Új-Zélandon termett fajtatársaiké.
Ásványos, remek szerkezetű borok, melyek 4-5 éves korukban édeskésebb, melegebb tónusokat mutatnak.