A fogalom szó szerinti fordításban együtthatást jelent.
Kóstolási gyakorlatunkban a borok egy bizonyos jellegét (például maszkulin vagy feminin, fiatalos vagy idős, érett jelleget) segítő, kidomborító, érvényesítő hatás. Legegyszerűbb példa erre a
vörösborok világában a
savak és a
cserzőanyagok esete. Egyikük részleges hiánya kompenzálható a másik arányos növelésével. Az
ausztrál vörösborok klimatikus okokból fennálló, köztudottan alacsony savtartalma újhordók csersavával, hozzáadott
tanninnal kompenzálható. A
fehérboroknál az
almasavbontás eredményeként létrejövő, lágy
struktúra a hordótól kapott tanninnal egészül ki szerencsés módon. A következő, gyakran megtalálható, szinergián alapuló ízpáros az édesség és az alkohol. Gyakorlati példa: egy félszáraz bort magas alkoholtartalom esetén félédesnek érzünk.