Borlexikon


A fogalom szó szerinti fordításban együtthatást jelent. Kóstolási gyakorlatunkban a borok egy bizonyos jellegét (például maszkulin vagy feminin, fiatalos vagy idős, érett jelleget) segítő, kidomborító, érvényesítő hatás. Legegyszerűbb példa erre a vörösborok világában a savak és a cserzőanyagok esete. Egyikük részleges hiánya kompenzálható a másik arányos növelésével. Az ausztrál vörösborok klimatikus okokból fennálló, köztudottan alacsony savtartalma újhordók csersavával, hozzáadott tanninnal kompenzálható. A fehérboroknál az almasavbontás eredményeként létrejövő, lágy struktúra a hordótól kapott tanninnal egészül ki szerencsés módon. A következő, gyakran megtalálható, szinergián alapuló ízpáros az édesség és az alkohol. Gyakorlati példa: egy félszáraz bort magas alkoholtartalom esetén félédesnek érzünk.