A borokat palackozás előtt szűrni,
deríteni kell. Ez azoknak a sokszor szabad szemmel nem látható részecskéknek az eltávolítását jelenti, amelyek a bort zavarossá tehetik, vagy extrém esetben élettartamát, élvezeti értékét is csökkenthetik. A nagyobb lebegő üledéket képző részecskéket szűréssel, a kisebbeket derítéssel távolítjuk el a borból.
A borban lévő nem kívánatos anyagok, erjedési melléktermékek eltávolítására régen az ülepítést alkalmazták. Ennek időigényessége ütközik az ipari előállítás kívánalmaival, ezért a borokat különböző technológiájú szűrőkkel tisztítják. A legrégebbi eszköz a lapszűrő, amely mikroméretű szitához hasonló. Egymás után több lapok kell áthatolnia a szűrendő folyadéknak. Van úgynevezett tangenciális szűrő is, ezek eszköze a szűrőgyertya, gyors és megbízható szűrést eredményez, de a bor
illat- és ízvilágát szegényíti. Éppen ezért a világ nagy borai jórész
szűretlenek.