A
Szürkebarát a
Chardonnay-hoz hasonlóan a
Pinot Noire egyik mutációjaként alakult ki. Annak ellenére, hogy a szőlőfajta rozénak nevezhető
fehérborok készülnek belőle. Hengeres, tömött fürtű, teljes érésben lilás-szürkésre színeződik. A Kárpát-medencében régóta és nagy mennyiségben termesztik, neve szinte összeforrt
Badacsonnyal, holott nem csak itt ad szép borokat. A
Balaton-felvidék,
Balatonfüred-Csopak, és
Balaton-melléke is kitűnő termőhelye, de jól érzi magát
Egerben, a
Mátrában és a
Bükki borvidéken is.
Savszerkezete nem túl eleven ezért sok termőhelyen (pl. Elzász) a magas alkoholtartalom elkerülése érdekében inkább némi
maradékcukorral iskolázzák.
Illat- és ízjegyei között az édesgyökér, macskagyökér gyakran érezhető, szárazon és édesen is tud igazi egyéniség lenni. A manapság legismertebb változata Észak-Olaszországban készül Pinot Grigio néven, ez azonban sokkal könnyedebb, légiesebb változat a hazai borokhoz képest, és nem is érlelhető úgy, mint a Kárpát-medencében készült rokona.