A 90-es évek elején bekövetkezett minőségi fordulat röpke tíz év alatt a világ élvonalába emelte
Ausztria legfiatalabb borvidékét. Ebben óriási szerepe van az 1986-ban alapított osztrák
bormarketing szervezetnek, és az 1991-ben létrehozott ruszti Osztrák Borakadémiának. A borspektrum rendkívül széles a mintegy 13800 hektáron telepített területen. Száraz
fehérboroktól egészen a nemes édesekig (
botritiszes borok), könnyedebb vörösöktől a nehezebb, komolyabb tételekig, sőt egészen a
habzóborokig terjed a választék. Burgenland legfőbb fehérszőlő fajtája a
zöld veltelini, az
olaszrizling (Welschriesling), a
rizling, a
chardonnay, és a
tramini, kékszőlők közül pedig a
zweigelt és a
kékfrankos a legjellemzőbb. Feltétlenül ki kell emelni az itt készülő Ruster Ausbruch-ot, azaz a „ruszti aszút”, amely elsősorban bouvier, chardonnay, tamini és sárgamuskotály fajtákból készül, de a többi engedélyezett fehérszőlő fajta is alkalmas lehet erre. Újabban például számos termelő a korábban errefelé honos
furmint felélesztésén munkálkodik. A valaha volt
aszú is ebből a fajtából készült. A
botritiszes szemekből készült arany, néha borostyán színű édes bor egészfürt feldolgozással készül (nem különítik el a botritiszes szemeket), és néha még kékszőlőből is készítik. A botritisz kialakulásának a ruszti
mezoklíma, a Fertő-tó őszi párája, és a „vénasszonyok nyara” meleg napsütése kedvez. A különleges
édes borok mellett itt születnek Ausztria legtestesebb
vörösborai is.